Proponuje ogórki z papryką na zimę w zalewie octowej. Zalewa jest bardzo łagodna. Słoiki w zimie znikają. Warzywa są chrupiące i mają ciekawy smak. Podany przepis jest na 5 słoików litrowych.
Przepis jest bardzo łatwy i szybki.
Ogórków nie obieramy.
1 kg ogórków
1 cebula
1 papryka czerwona
8 ziaren pieprzu-na słoik
4 ziela angielskie-na słoik
płaska łyżeczka gorczycy-na słoik
Zalewa;
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
4 szklanki cukru
4 łyżeczki soli - to wszystko gotujemy.
Ogórki, paprykę i cebulę kroimy. Mieszamy.
Układamy w słoikach, razem z przyprawami.
Zalewamy ciepłą zalewą. Pasteryzujemy 20 minut.
Ja jednak robię przetwory hurtowo jeżeli mam czas.
Najczęściej na 20 słoików litrowych. Wtedy potrzebujemy;
24 szklanki wody
4 szklanki octu
16 szklanek cukru
i cztery razy więcej warzyw i przypraw.
Przepis jest na prawdę godny polecenia :)
Taką samą zalewę robię również do papryki.
Tęsknie za jedzeniem mojej babci, ona właśnie tak robiła z papryką i ogórkami ! :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Fajowe te ogórki :) może i ja bym jednak jakieś słoiczki na zimę popełniła :)
OdpowiedzUsuńBabunia takie robi ^-^
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj również zamykałam ogórki na zimę. Fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń