Wymyśliłam słodką tartę z cebulką. Kto powiedział, że cebula ma być słona ?
W słodkiej wersji bardzo smakuje.
Ciasto zrobiłam ; 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 3 żółtka 1 surowe ubite białko łyżka cukru Żółtka miksujemy z cukrem do białości. Dodajemy do nich na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia Olej i mleko. Na końcu ubitą pianę z białka. Tartę pieczemy w 170* przez 20 minut. W między czasie przygotowałam cebulkę. 3 średnie cebule pokroiłam w paski i dusiłam na złoty kolor na maśle. Dodałam szczyptę soli i dwie szczypty :) cukru. Wyłożyłam na upieczone ciasto. Piekłam z ; Różowa kuchnia Moje domowe kucharzenie Izioni pyszne smaki Lidia Wesołowska FB |
Bardzo ciekawa propozycja. Zwłaszcza, że cebula należy do bardzo zdrowych warzyw i nie traci swoich bardzo ważnych właściwości pod wpływem temperatury!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiamy cebulę, więc przepis trafia do nas w 100% <3
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to :)
UsuńPrzepis warty zrobienia :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Danusiu :)
UsuńCebula na słodko???? Bardzo ciekawe:)
OdpowiedzUsuńna słodko jeszcze nie jadłam tarty z cebulą- ciekawe :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja :) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPozdrówka Joasiu :)
UsuńBardzo ciekawy przepis. Przypadł mi on bardzo do gustu :-) Do kreatywnych świat należy. Jesteś Wielka Małgosiu :-) Pozdrawiam cieplutko:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu i pozdrawiam również :)
UsuńCiekawa propozycja. Uwielbiam cebulkę, więc pewnie poprosiłabym o dokładkę :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i smaczny :) Dziękuję za wspólne pieczenie bo oj dawno nic razem nie upiekłyśmy :)
OdpowiedzUsuńNie możemy cebuli w takich ilościach ale wygląda bardzo ciekawie :D
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł!! muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMhm..jestem ciekawa smaku..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia :) Dzięki za wspólne, warzywne wypiekanie - choć dołączyłam niestety z tygodniowym opóźnieniem ;)
OdpowiedzUsuń