niedziela, 14 grudnia 2025

Sernik Matcha



SERNIK MATCHA



 



Przygotuj formę 22/22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia

Składniki na ciasteczkowy spód;

180 g. kakaowych ciasteczek
60 g. masła

Ciasteczka zmiażdż na piasek przy pomocy blendera. Masło roztop, lekko przestudź i wlej do pokruszonych ciasteczek. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę przełóż do formy wyłożonej papierem. Dociskaj do dna. Odłóż do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową;

900 g. sera z wiaderka
120 g. cukru pudru
15 g. proszku matcha + 100 ml. wrzącej wody
2 galaretki krystaliczne + 150 ml. wrzącej wody
250 ml. śmietanki 30%

Matchę wsyp do słoiczka wlej wrzątek, zakręć i mieszaj proszek z wodą potrząsając słoiczkiem. Dwie galaretki wsyp do wrzątku i dokładnie wymieszaj.
Do masy serowej dodaj cukier puder i krótko miksuj, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną matchę, oraz galaretki i mieszamy mikserem. 
Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.

Powstałą masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy i odłóż w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc lub kilka godzin. 

Wierzch posypałam startym ciastkiem takim , jakiego użyłam na spód oraz startym kawałkiem gorzkiej czekolady.

Smacznego.









środa, 10 grudnia 2025

Pianki z jabłek





 PIANKI Z JABŁEK






600 g. obranych jabłek, bez gniazd nasiennych
100 ml. wody
1 galaretka 70 g.

Jabłka umyj, obierz i pokrój. Wlej wodę i gotuj na małym ogniu do miękkości. Następnie zmiażdż je blenderem i do gorących wsyp proszek galaretki. Ja użyłam galaretki o smaku cytrynowym. Wymieszaj łyżką i odstaw, aby przestygła do temperatury pokojowej. Po przestudzeniu masę miksuj mikserem na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Krój na kostki i zajadaj. Smacznego.












 

sobota, 6 grudnia 2025

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką




CIASTO DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI I KRUSZONKĄ







Przygotuj formę do pieczenia 25/25.

Składniki na ciasto;

1 szklankę mleka
500 g. mąki pszennej
szczyptę soli
1/4 szklanki cukru
100 g. masła
1 średnie jajko40 g. świeżych drożdży

Składniki na kruszonkę;

1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka cynamonu

Do wysokiego naczynia przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Zrób dołek, dodaj pokruszone drożdże, cukier i wlej lekko podgrzane mleko.
Naczynie nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do surowego ciasta dołóż roztopione masło i wbij jajko. Całość wyrabiaj mikserem ok. 15 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz i drobno pokrój. Wymieszaj je z ciastem. Tak przygotowaną mieszankę odłóż w ciepłe miejsce na 50 minut. Nakryj ją ściereczką.

W miedzy czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cynamonem i w tej sypkiej mieszance posiekaj zimne masło. Kruszonka powinna być sypka, rozcieraj ją palcami. Jeżeli uznasz za stosowne, można dołożyć odrobinę mąki.

Ciasto po wyrośnięciu chwilę ugnieć, aby go odparować. Rozłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia i posyp kruszonką.

Piecz 170* 35-40 minut










 

wtorek, 2 grudnia 2025

Muffiny marchewkowo bananowe



MUFFINY MARCHEWKOWO BANANOWE





Składniki na 6 dużych muffinek lub formę do keksów, zwykłą keksówkę.

2 jaja (M)
4 dojrzałe średnie banany (trzy do ciasta, jeden na wierzch)
3 średnie marchewki
220 g. mąki pszennej
180 g. masła
płaska łyżeczka sody
duża łyżka cukru z wanilią

Rozgnieć widelcem trzy banany. Masło roztop i wlej do miazgi bananowej. Dodaj jaja, startą na drobnych oczkach marchew, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą mąkę. 
Składniki wymieszaj łyżką. Dołożyłam dwa czekoladowe cukierki michałki, pokruszyłam je w palcach. Można również dołożyć groszki czekoladowe, lub dwie kosteczki czekolady gorzkiej lub mlecznej. Nie jest to konieczne, ale ze swojej strony polecam. 
Surową masę przełóż do foremek, do każdej porcji wbij po kawałku banana. 
 Piecz w 170* 30 minut w przypadku muffin lub 40 minut w formie do keksów.






czwartek, 13 listopada 2025

Pasztet sojowy


PASZTET 
SOJOWY




SKŁADNIKI;

400 g. suchej soi
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 bułka pszenna
4 łyżki oliwy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
sól i pieprz do smaku

3 jajka
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Soję zalej zimną wodą i odstaw na 24 godziny. woda ma być 20 cm powyżej ziaren.  Następnego dnia odcedź, wlej nową wodę, niewiele ponad poziom soi i gotuj ok. trzy godziny do miękkości.

Po tym czasie dodaj do garnka startą na grubych oczkach pietruszkę, seler i marchewki

Cebulki i czosnek pokrój i usmaż na oliwie i dodaj do całości.

Odstaw z ognia dodaj przyprawy. Ostudź. 

Dołóż połamaną bułkę i roztrzepane jajka i koncentrat pomidorowy.

Zmiksuj w malakserze lub blenderem. Masę dopraw solą i pieprzem.

Masę przełożyłam do dwóch foremek keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia. 

Pasztet piec w 180* ok, 45 minut.





 

poniedziałek, 3 listopada 2025

Prosty krem z dyni


 KREM Z DYNI




1 kg obranej dyni 
1 średni burak 
1 duże jabłko 
3 ząbki czosnku 
2 małe cebule 
100 g. serka topionego 
6 łyżek oliwy 
1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
Sól do smaku i pieprz 

Obraną dynię i buraka pokrój na małe kawałki, cebulki i czosnek obierz, warzywa natłuść oliwą, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku 
20 minut w 160*. 

Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, pokrojone surowe jabłko i przyprawy. Dołóż oliwę i kostkę serka topionego. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie. Wszystko razem zmiksuj. Krem powinien być gęsty. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego.


środa, 29 października 2025

Owoce na cieście półkruchym


OWOCE NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE





Przygotuj formę 30/25

3,5 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
3/4 szklanki cukru pudru
150 g. masła
50 g. smalcu
2 duże jajka
2 żółtka
5 łyżek kwaśnej śmietany

Dodatkowo;

dowolne owoce. U mnie są jagody leśne i jabłka.
  Wszystkie składniki powinny być zimne, wyjęte z lodówki.
 Mąkę wsyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i całość wymieszaj.
Następnie dodaj pokrojone zimne masło i smalec. Całość zmiksuj mieszadłem typu K na średnich obrotach. Do momentu, aż ciasto będzie przypominać wilgotny piasek.
Następnie dodaj jajka, żółtka, cukier puder oraz śmietanę, i całość ponownie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto. Przełóż je na stolnicę, zagnieć, uformuj kulę. Rozwałkuj, umieść na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem. Wyłóż ciasto owocami i posyp kruszonką.

Przepis na kruszonkę;

1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
mąka w takiej ilości, aby powstał gruby piasek.

Piecz w 170* 30-35 minut.




Smacznego :)
 

niedziela, 19 października 2025

Galette z pieczarkami

 GALETTE Z PIECZARKAMI 



Po przygotowaniu pierogów, zostało mi ciasto. Wymyśliłam taką oto propozycję, bardzo smaczną. 

Farsz;

Kilka pieczarek 

Ser żółty 

2 jajka

Cebula

Oliwa do smażenia 

4 łyżki śmietany 

Sól 

Pieprz 

Ciasto rozwałkuj na okrągły placek 

Pieczarki pokroj  i podsmaż z cebulą, dopraw do smaku. Jaja roztrzep w śmietanie dosòl, popieprz. 

Piekarnik rozgrzej do 180*

Na ciasto nałóż podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Brzegi ciasta lekko zagnij, nie dociskaj.

Na farsz umieść śmietanę wymieszaną z jajkami. Posyp startym serem żółtym.

Piecz 20 minut.

Smacznego.

środa, 15 października 2025

Morele na zimę

 



MORELE NA ZIMĘ







Morele w słoikach to wspomnienie lata zimą.

3 kg. moreli 
4 łyżki cukru na każdy litr wody
Ja użyłam 1 i 1/2 litra.

Morele przekroić na połówki, usunąć pestki.
Wodę zagotować z cukrem.
Morele ułożyć w słoikach, niezbyt ciasno.
Zalać gorącą słodką wodą. Słoiki dobrze zakręć 
Pasteryzować 20 minut.


wtorek, 7 października 2025

Sałatka z pomidorów i cebuli za zimę


 SAŁATKA Z POMIDORÓW I CEBULI NA ZIMĘ









2 kg. twardych pomidorów
3 duże cebule
1 litr wody
1/2 szklanki octu spirytusowego
3 łyżki cukru
łyżka soli
3 ziarna pieprzu

Pomidory umyj i pokrój w plasterki.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Warzywa delikatnie wymieszaj w misce.

Do wyparzonych słoików wrzuć przyprawy: gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Warstwowo układaj pomidory i cebulę aż do wypełnienia słoików.

W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut.

Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

SMACZNEGO.


W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od
W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.
Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego 
).





czwartek, 28 sierpnia 2025

Łagodny sos Ajvar



Łagodny Ajvar



 



Przepis;

3 kg papryki czerwonej
1 szklanka cukru
1 szklanka oliwy
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 słoiczki po 200 g. każdy przecieru pomidorowego

Paprykę wymyj i usuń gniazda nasienne, czosnek obierz. Paprykę z czosnkiem zmiel w maszynce do mielenie mięsa. Do zmielonych warzyw wlej oliwę i ocet. Wsyp cukier, sól, przyprawy i dołóż przecier pomidorowy. Wymieszaj. Umieść na palniku i gotuj na małej mocy 15 minut. Pamiętaj o mieszaniu. Gorący przecier przełóż do słoiczków, zakręć. Każdy słoik odwróć do góry dnem na 15 minut. 
Ten sos można od razu spożywać, gorąco polecam.

poniedziałek, 18 sierpnia 2025

KAWA I JEJ RODZAJE


KAWA I JEJ RODZAJE



W Polsce picie kawy stanowi jeden z elementów codziennej rutyny. Szacuje się, że co drugi dorosły Polak nie wyobraża sobie poranka bez aromatycznej kawy, która dodaje energii niezbędnej do pokonywania codziennych trudności. Marka i rodzaj kawy to z biegiem czasu wybór, który sprowadza się do naszych przyzwyczajeń, czy przywiązania do konkretnego producenta. Wypijając to, co oferują nam markety sprawia, iż w coraz mniejszym stopniu zwracamy uwagę na smak i aromat tego szlachetnego trunku. Kawa smakowa to propozycja, która zmieni tę sytuację. Skworcu.com.pl posiada w swoim asortymencie niezwykłe bogactwo wspaniałych, oryginalnych smaków, które sprawią, iż codzienne picie kawy stanie się rytuałem i pozwoli poznać przebogaty, aromatyczny świat kawy smakowej. Ich produkty zmienią codzienną rutynę w smakową przygodę. Wyrusz w nią razem ze mną, a nie pożałujesz!

Wiedz, że kawa ma wiele różnych odmian i smaków. Dwa najważniejsze rodzaje ziaren kawowych to Arabica i Robusta. Każda ma unikalne właściwości i smak. Warto poznać różne mieszanki kaw, które mają w swojej ofercie i wybrać taką, która naprawdę przypadnie Ci do gustu. Oferują kawy ziarniste, w kapsułkach do ekspresów, rozpuszczalne, jak i zdrową kawę zieloną, której smak jest wyjątkowy.

Spróbuj kaw smakowych, które mogą być alternatywą dla tradycyjnej kawy czarnej, jaką większość z nas wypija w swoim domu czy w kawiarni. To napoje wzbogacone aromatem owoców, alkoholu, wanilii, karmelu i innych dodatków. Dla Twoich kubków smakowych taka kawa będzie prawdziwą rozkoszą. Jej picie pozwoli Ci się zrelaksować po ciężkim dniu.











piątek, 8 sierpnia 2025

Sajgonki wz warzywami

 

SAJGONKI Z WARZYWAMI



Arkusze papieru ryżowego namocz. Na opakowaniu zazwyczaj znajduje się opis od producenta, czyli sposób w jaki należy przygotować spring rollsy.

Farsz ;

Kapusta pekińska
starta marchew
kukurydza
fasolka czerwona
paski łososia wędzonego
papryka

Warzywa ułóż na wilgotnych arkuszach, zwiń jak krokiety. 
Użyłam sosów sojowego i słodko kwaśnego.

Smacznego.






środa, 30 lipca 2025

Moja nieobecność

 



W miesiącu lipcu zmarła moja mama. Przeżyłam silny ból oddzielenia. Byłam obecna w tej chwili. Wiem, że jest szczęśliwa, czego ja nie mogę powiedzieć o sobie.


środa, 25 czerwca 2025

Dalgona Coffee

 

DALGONA COFFEE





Kawa Dalgona składa się z kawowej pianki i zimnego lub ciepłego mleka. Do przygotowania kawowej pianki potrzebne są trzy składniki w takich samych proporcjach 1:1:1. Czyli łyżeczka cukru, łyżeczka kawy rozpuszczalnej i łyżeczka gorącej wody. Ja użyłam proporcji 4:4:4.  Cukier powinien być biały lub trzcinowy, na innych słodzidłach nie ubije się i nie będzie konsystencji pianki. W ciepłe dni pod warstwę kawowej pianki do szklanki, dobrze jest wlać zimne mleko i dołożyć kostki lodu. 

Składniki na dwie porcje;

4łyżeczki wrzątku
4 łyżeczki cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Kawę, wodę i cukier przełóż do wysokiego naczynia, ubij końcówką miksera, aż powstanie gęsta, błyszcząca piana. Do dwóch szklanek rozlej mleko i delikatnie wyłóż piankę. Najlepiej spożyć od razu.

Smacznego.



poniedziałek, 23 czerwca 2025

Deser mleczno czekoladowy


PYSZNY DESER NA BAZIE MLEKA I CZEKOLADY



 




500ml mleka 2%
60 g. czekolady 65%
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka cukru lub innego słodzidła
1 łyżeczka masła (opcjonalnie)

Czekoladę pokrój na mniejsze cząstki.

Do zimnego mleka wsyp skrobię, dokładnie zamieszaj, umieść na kuchence i podgrzewaj, często mieszając. Podczas gotowania dołóż cukier i masło. Masa uzyska konsystencję budyniu. Połowę rozlewamy do miseczek. Do części która została w gorącym naczyniu wrzuć pokruszoną czekoladę i wymieszaj, aż powstanie sos czekoladowy. Ciemną masę umieść na mlecznej, udekoruj i zajadaj.

Smacznego.

sobota, 21 czerwca 2025

Co powoduje gorzki smak kawy



CO POWODUJE GORZKI SMAK KAWY? 


Kawa to nie tylko napój. To rytuał, który rozpoczyna nasz dzień, towarzyszy spotkaniom i inspiruje do działania.

Smak kawy zależy od stopnia wypalenia, obróbki oraz plantacji. Kawa słynie z delikatnej goryczki, która równocześnie nadaje jej wyrazisty, gorzkawy smak. Zbyt intensywna gorycz, może okazać się nieprzyjemna w odbiorze i zbyt mocno przytłaczać kubki smakowe.
Co możemy zrobić, aby tego uniknąć?

Początkowo uważano, że głównym winowajcą goryczy w kawie jest wyłącznie obecność kofeiny, czyli alkaloidu o delikatnym gorzkawym smaku. Dekofeinizacja nie usuwa całkowicie goryczy. Jego źródłem jest wysoka temperatura w procesie wypalania ziaren.




Jeżeli temperatura wypalania ziaren cały czas rośnie, kwasy chlorogenowe i ich laktony przekształcają się w kwas chinowy i fenyloindany. Substancje te wpływają na odczucie ostrej, intensywnej goryczy w kawie. Oznacza to, że ziarna o jasnym lub średnim stopniu zabarwienia zawierają łagodną goryczkę. Natomiast ciemne ziarna mogą mieć wyższy poziom goryczy, który potęguje nieprzyjemne doznania smakowe.

DLACZEGO KAWA Z EKSPRESU JEST GORZKA?


1.To przeważnie efekt doboru niskiej jakości ziaren, które mogą być niewłaściwie przechowywane.
2.Zbyt drobnego mielenia ziaren, co prowadzi do nadmiernej ekstrakcji i uwalniania niepożądanych nut smakowych.
3.Ustawienia wysokiej temperatury parzenia, która powoduje wydobycie gorzkich smaków kawy
4.Długiego parzenia kawy, w efekcie czego kawa staje się intensywna i gorzka w smaku
5.Użycia zbyt dużej ilości wody

Aby uniknąć rozczarowania przy zakupie kawy, warto wybierać produkty od sprawdzonych marek. Dzięki temu mamy pewność, z jakich upraw pochodzą ziarna, a także jak wygląda ich proces palenia i pakowania.





Delikatna gorycz to naturalny element profilu sensorycznego każdego napoju kawowego.

Warto pamiętać;

- grubsze mielenie ziaren poleca się głównie do parzenia kawy w french pressach, gdzie kontakt z wodą jest dłuższy
- średnie mielenie ziaren to idealna opcja do dripów i ekspresów przelewowych, co pozwala na utrzymanie zbalansowanego smaku napoju
- drobne mielenie najlepiej sprawdza się w espresso, gdzie kontakt kawy z wodą jest krótki

Na opakowaniach niektórych marek, możemy spotkać etykietę, na której są przydatne informacje.