niedziela, 14 grudnia 2025

Sernik Matcha



SERNIK MATCHA



 



Przygotuj formę 22/22 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia

Składniki na ciasteczkowy spód;

180 g. kakaowych ciasteczek
60 g. masła

Ciasteczka zmiażdż na piasek przy pomocy blendera. Masło roztop, lekko przestudź i wlej do pokruszonych ciasteczek. Dokładnie wymieszaj. Mieszankę przełóż do formy wyłożonej papierem. Dociskaj do dna. Odłóż do lodówki, na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową;

900 g. sera z wiaderka
120 g. cukru pudru
15 g. proszku matcha + 100 ml. wrzącej wody
2 galaretki krystaliczne + 150 ml. wrzącej wody
250 ml. śmietanki 30%

Matchę wsyp do słoiczka wlej wrzątek, zakręć i mieszaj proszek z wodą potrząsając słoiczkiem. Dwie galaretki wsyp do wrzątku i dokładnie wymieszaj.
Do masy serowej dodaj cukier puder i krótko miksuj, do połączenia składników. Dodajemy przestudzoną matchę, oraz galaretki i mieszamy mikserem. 
Śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.

Powstałą masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy i odłóż w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc lub kilka godzin. 

Wierzch posypałam startym ciastkiem takim , jakiego użyłam na spód oraz startym kawałkiem gorzkiej czekolady.

Smacznego.









środa, 10 grudnia 2025

Pianki z jabłek





 PIANKI Z JABŁEK






600 g. obranych jabłek, bez gniazd nasiennych
100 ml. wody
1 galaretka 70 g.

Jabłka umyj, obierz i pokrój. Wlej wodę i gotuj na małym ogniu do miękkości. Następnie zmiażdż je blenderem i do gorących wsyp proszek galaretki. Ja użyłam galaretki o smaku cytrynowym. Wymieszaj łyżką i odstaw, aby przestygła do temperatury pokojowej. Po przestudzeniu masę miksuj mikserem na najwyższych obrotach 20 minut. Piankę przełóż do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Krój na kostki i zajadaj. Smacznego.












 

sobota, 6 grudnia 2025

Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką




CIASTO DROŻDŻOWE Z RODZYNKAMI I KRUSZONKĄ







Przygotuj formę do pieczenia 25/25.

Składniki na ciasto;

1 szklankę mleka
500 g. mąki pszennej
szczyptę soli
1/4 szklanki cukru
100 g. masła
1 średnie jajko40 g. świeżych drożdży

Składniki na kruszonkę;

1/3 kostki masła
1/3 szklanki cukru
5 łyżek mąki
1 łyżeczka cynamonu

Do wysokiego naczynia przesiej mąkę, dodaj sól, wymieszaj. Zrób dołek, dodaj pokruszone drożdże, cukier i wlej lekko podgrzane mleko.
Naczynie nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie do surowego ciasta dołóż roztopione masło i wbij jajko. Całość wyrabiaj mikserem ok. 15 minut. Rodzynki zalej wrzątkiem, odsącz i drobno pokrój. Wymieszaj je z ciastem. Tak przygotowaną mieszankę odłóż w ciepłe miejsce na 50 minut. Nakryj ją ściereczką.

W miedzy czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem i cynamonem i w tej sypkiej mieszance posiekaj zimne masło. Kruszonka powinna być sypka, rozcieraj ją palcami. Jeżeli uznasz za stosowne, można dołożyć odrobinę mąki.

Ciasto po wyrośnięciu chwilę ugnieć, aby go odparować. Rozłóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia i posyp kruszonką.

Piecz 170* 35-40 minut










 

wtorek, 2 grudnia 2025

Muffiny marchewkowo bananowe



MUFFINY MARCHEWKOWO BANANOWE





Składniki na 6 dużych muffinek lub formę do keksów, zwykłą keksówkę.

2 jaja (M)
4 dojrzałe średnie banany (trzy do ciasta, jeden na wierzch)
3 średnie marchewki
220 g. mąki pszennej
180 g. masła
płaska łyżeczka sody
duża łyżka cukru z wanilią

Rozgnieć widelcem trzy banany. Masło roztop i wlej do miazgi bananowej. Dodaj jaja, startą na drobnych oczkach marchew, cukier waniliowy oraz przesianą z sodą mąkę. 
Składniki wymieszaj łyżką. Dołożyłam dwa czekoladowe cukierki michałki, pokruszyłam je w palcach. Można również dołożyć groszki czekoladowe, lub dwie kosteczki czekolady gorzkiej lub mlecznej. Nie jest to konieczne, ale ze swojej strony polecam. 
Surową masę przełóż do foremek, do każdej porcji wbij po kawałku banana. 
 Piecz w 170* 30 minut w przypadku muffin lub 40 minut w formie do keksów.