czwartek, 13 listopada 2025

Pasztet sojowy


PASZTET 
SOJOWY




SKŁADNIKI;

400 g. suchej soi
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 bułka pszenna
4 łyżki oliwy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
sól i pieprz do smaku

3 jajka
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Soję zalej zimną wodą i odstaw na 24 godziny. woda ma być 20 cm powyżej ziaren.  Następnego dnia odcedź, wlej nową wodę, niewiele ponad poziom soi i gotuj ok. trzy godziny do miękkości.

Po tym czasie dodaj do garnka startą na grubych oczkach pietruszkę, seler i marchewki

Cebulki i czosnek pokrój i usmaż na oliwie i dodaj do całości.

Odstaw z ognia dodaj przyprawy. Ostudź. 

Dołóż połamaną bułkę i roztrzepane jajka i koncentrat pomidorowy.

Zmiksuj w malakserze lub blenderem. Masę dopraw solą i pieprzem.

Masę przełożyłam do dwóch foremek keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia. 

Pasztet piec w 180* ok, 45 minut.





 

poniedziałek, 3 listopada 2025

Prosty krem z dyni


 KREM Z DYNI




1 kg obranej dyni 
1 średni burak 
1 duże jabłko 
3 ząbki czosnku 
2 małe cebule 
100 g. serka topionego 
6 łyżek oliwy 
1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
Sól do smaku i pieprz 

Obraną dynię i buraka pokrój na małe kawałki, cebulki i czosnek obierz, warzywa natłuść oliwą, owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku 
20 minut w 160*. 

Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj dwie szklanki wody, pokrojone surowe jabłko i przyprawy. Dołóż oliwę i kostkę serka topionego. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie. Wszystko razem zmiksuj. Krem powinien być gęsty. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika.

Smacznego.