PASZTET
SOJOWY
SKŁADNIKI;
400 g. suchej soi
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera
1 bułka pszenna
4 łyżki oliwy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
sól i pieprz do smaku
3 jajka
3 łyżki koncentratu pomidorowego
Soję zalej zimną wodą i odstaw na 24 godziny. woda ma być 20 cm powyżej ziaren. Następnego dnia odcedź, wlej nową wodę, niewiele ponad poziom soi i gotuj ok. trzy godziny do miękkości.
Po tym czasie dodaj do garnka startą na grubych oczkach pietruszkę, seler i marchewki
Cebulki i czosnek pokrój i usmaż na oliwie i dodaj do całości.
Odstaw z ognia dodaj przyprawy. Ostudź.
Dołóż połamaną bułkę i roztrzepane jajka i koncentrat pomidorowy.
Zmiksuj w malakserze lub blenderem. Masę dopraw solą i pieprzem.
Masę przełożyłam do dwóch foremek keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia.
Pasztet piec w 180* ok, 45 minut.



