czwartek, 29 maja 2025

Brownie z chałwą


BROWNIE Z 
CHAŁWĄ






Pyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem chałwy. 

Składniki na blaszkę 30/20 cm.

250 g. gorzkiej czekolady
250 g. masła
4 jaja
120 g. maki pszennej
30 g. ciemnego kakao
120 g. chałwy
250 g. cukru
szczypta soli

Masło należy roztopić i zdjąć z palnika. Czekolady pokruszyć na kostki, lub rozdrobnić nożem. Do gorącego masła dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż powstanie sos czekoladowy. Jaja i cukier zmiksować, aż powstanie gładka i puszysta masa. Następnie dodać przestudzony sos czekoladowy. Dołożyć mąkę przesianą z kakao i solą. Pokruszoną chałwę delikatnie wmieszać w surowe ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*. Formę do pieczenia wyłóż papierem. Pieczemy 20-23 minuty.

Smacznego

41 komentarzy:

  1. Lubię chałwę, więc na pewno by mi smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, niesamowite połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to musi być cudowne połączenie smaków 🥰 rozpływam się na samą myśl i wiem już że muszę tego skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to musi być cudowne połączenie smaków 🥰 koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, ciasto wygląda znakomicie, aż chce się je już zjeść. Przepis pójdzie w ręce brata, bo on kocha piec, gotować, dzięki. :))))

    OdpowiedzUsuń
  6. ¡¡Hola Malgorzata!! Qué rico tiene que estar este brownie. Me encanta el chocolate y todo lo que lo contenga me parece irresistible. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada smakowicie że ślinka leci

    OdpowiedzUsuń
  8. Hej Kąciku! jak zobaczyłam twój koment, tożem tu zaraz wpadła i od razu na pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciastko Brownie kojarzy mi się z dodatkiem do kawy mrożonej lub jako dodatek do gofrów :D

    OdpowiedzUsuń
  10. No to żeś mi teraz narobiła smaku!
    Całkiem nie tak dawno robiłam brownie wg przepisu Kasi Futki, ale z chałwą muszę spróbować koniecznie.
    Pozdrawiam cieplutko 🤗😘

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Se ve muy rico y jugoso, me encanta como te ha quedado!

    OdpowiedzUsuń
  13. Brownie i chałwa? Przecież to niebo dla zamysłów! 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  14. Przecudnie wygląda to brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ obłędnie wygląda to brownie. Narobiłaś mi ogromnej ochoty na maleńki kawałeczek.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Yummy -Christine cmlk79.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Ty to wiesz jak pobudzić ślinianki :)
    Dodałam Cię do obserwowanych, bo będę korzystała z przepisów.
    Pozdrawiam!!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  18. Małgosiu! Cóż za rozpusta! Uwielbiam chałwę ale do ciasta jeszcze jej nie dodawałam. Do kremu mi się zdarzyło, ale do wypieku jeszcze nie. Bardzo inspirujący pomysł. Aż się głodna zrobiłam 😉
    Udanego weekendu i całego czerwca Kochana 🪻🪷☀️

    OdpowiedzUsuń
  19. Prezentuje się smakowicie 😋 Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jeju, aż ślinka cieknie. Brownie wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  21. Uuuuu pyszne! Kradnę przepis i będę szaleć w kuchni! ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo Ciekawe połączenie uwielbiam Brownie ale przez swoją intensywność w małych ilościach, chałwa może świetnie dodać różnorodności smaku.

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie wilgotne pyszności... przyznam, że nie jadłam jeszcze bownie z dodatkiem chałwy:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem fanem brownie. W tym podaniu chętnie bym spróbował.

    OdpowiedzUsuń
  25. This looks very good 👍 Warm greetings from Montreal ❤️😊 Canada 🇨🇦

    OdpowiedzUsuń
  26. I want to try this! Looks yummy!

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo ciekawe połączenie czekolady z chałwą

    OdpowiedzUsuń
  28. To ciasto dla mnie, kocham chałwę, a w połączeniu z czekoladą to poezja...

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow, bardzo pysznie wygląda te ciasto, które przygotowane jest w sposób kreatywny. I za to cenię Twoje przepisy - proste, kreatywne i szybkie do wykonania, a zarazem przepysznie. Jesteś w tym świetna! Pozdrawiam Cię cieplutko i obdarowuję Cię moim sercem, który jest pełen pozytywnej energii 🤗🥰

    OdpowiedzUsuń