poniedziałek, 18 kwietnia 2016

CIASTO NA PIZZĘ

OD DŁUŻSZEGO CZASU ROBIĘ TO CIASTO. NIE ZDARZYŁO SIĘ ŻEBY MI KIEDYŚ NIE WYSZŁO. jEST REWELACYJNE.
I GORĄCO POLECAM.




Podaję przepis;

5 dkg drożdży
5 łyżek oleju
4 szklanki mąki
po płaskiej łyżce soli i cukru
1 szklanka ciepłej wody



Do miski przesiać mąkę, wymieszać ze solą.
Pośrodku zrobić dołek, do tego wkruszyć drożdże , posypać cukrem i wlać pół szklanki ciepłej wody.
Lekko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. 
po tym czasie wlać resztę wody i olej. Wyrobić gładkie ciasto.

Rozwałkować i wyłożyć nim dwie duże blachy. 
 Polecam i smacznego ;)

7 komentarzy:

  1. coś z tym olejem jest chyba nie tak

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę zrobić w-g przepisu.I wtedy ocenić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba faktycznie wkradł się tam błąd, bo dwa razy jest wpisany olej.
    Na pewno spróbuje, ponieważ nigdy jeszcze nie trafiłam na takie ciasto, któe mnie zadowoli. Mówię oczywiscie o takim domowym. Czy to ciasto robi się puszyste? Bo najbardziej lubię właśnie takie grubsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja dwa razy wpisałam olej, już usuwam :)

      Usuń
    2. Ciasto nie jest puszyste

      Usuń
  4. Zapisuję przepis i wypróbuję przy najbliższej okazji :) Zawsze szukam tego idealnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. witaj Małgosiu tą robiłam jest ok udała się pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń