wtorek, 26 kwietnia 2016

CYKORIA ZAPIEKANA POD SOSEM BESZAMELOWYM






Bardzo smaczne danie. Połączenie sosu beszamelowego i cykorii jest bardzo wskazane .

3 cykorie sparzone w gorącej osolonej wodzie
5 pieczarek podsmażonych z 1 cebulą.
Podsmażony boczek gotowany w/ uznania.
Przyprawy; sól, pieprz.

SOS BESZAMELOWY;

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatułowa

Masło topimy i dodajemy do niego makę-mieszamy.
Dolewamy stopniowo mleko- mieszając
całość przyprawiamy.

Na muszelki cykorii układamy podsmażone pieczarki z cebulką, 
Posypujemy boczkiem .
Całość polewamy sosem beszamelowym.

Zapiekamy w piekarniku ok. 20 min w 180*

7 komentarzy:

  1. Przepyszna propozycja :) Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dania z cykorią, a Twoje wygląda przepysznie☺-super pomysł☺. Pozdrawiam Cię serdecznie Joanna ☺

    OdpowiedzUsuń