wtorek, 26 kwietnia 2016
CYKORIA ZAPIEKANA POD SOSEM BESZAMELOWYM
Bardzo smaczne danie. Połączenie sosu beszamelowego i cykorii jest bardzo wskazane .
3 cykorie sparzone w gorącej osolonej wodzie
5 pieczarek podsmażonych z 1 cebulą.
Podsmażony boczek gotowany w/ uznania.
Przyprawy; sól, pieprz.
SOS BESZAMELOWY;
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatułowa
Masło topimy i dodajemy do niego makę-mieszamy.
Dolewamy stopniowo mleko- mieszając
całość przyprawiamy.
Na muszelki cykorii układamy podsmażone pieczarki z cebulką,
Posypujemy boczkiem .
Całość polewamy sosem beszamelowym.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20 min w 180*
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Przepyszna propozycja :) Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu ;) bardzo smaczne danie.
UsuńBardzo lubię dania z cykorią, a Twoje wygląda przepysznie☺-super pomysł☺. Pozdrawiam Cię serdecznie Joanna ☺
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu, ja też Ciebie pozdrawiam ;)
UsuńSame smakołyki u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu ;)
UsuńCiekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuń