piątek, 15 kwietnia 2016
PASZTECIK
Bardzo smaczny pasztecik.
1 kg łopatki
1/2 kg podgardla
3 średnie cebule
3 marchewki
1 pietruszka
kilka ząbków czosnku
ok. 3o dkg wątróbki drobiowej
4 jaja
sól, pieprz
2 bułki
Mięsa ugotować z warzywami i przyprawami.
Wątróbkę podgotować w osobnym naczyniu.
bułki namoczyć w wodzie po gotowaniu mięs z warzywami.
Wszystko razem zmielić(najlepiej 2 lub 3 razy, dodać jaja.
Ja mieliłam wszystko , jeśli ktoś nie lubi warzyw w pasztecie może je pominąć.
Wymieszać i dać do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypać bułką tartą , zapobiega to przypaleniu.
Piekłam w 160* 45 min. Po tym czasie najlepiej jeszcze zostawić w piekarniku na 15 minut.
SMACZNEGO I POLECAM ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszny pasztet upiekłaś Małgosiu :-):-).Pozdrawiam Cię serdecznie i proszę o kawałeczek ;-).
OdpowiedzUsuńJoanna :-)
Dziękuję Joasiu ;)
UsuńUwielbiam taki domowy pasztecik, wspaniały ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńDzięki >D
UsuńCudowny i niezwykle smakowity pasztet :)
OdpowiedzUsuńPolecam Kasiu ;)
UsuńSmakowity pasztecik, lepszy niż te sklepowe :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się Danusiu :)
UsuńUwielbiam i popieram wszystko co domowe ;) A taki pasztet to bym z chęcią zjadła ;)
OdpowiedzUsuńJa tez jestem tego samego zdania, najlepsze domowe:)
Usuń