OD DŁUŻSZEGO CZASU ROBIĘ TO CIASTO. NIE ZDARZYŁO SIĘ ŻEBY MI KIEDYŚ NIE WYSZŁO. jEST REWELACYJNE.
I GORĄCO POLECAM.
Podaję przepis;
5 dkg drożdży
5 łyżek oleju
4 szklanki mąki
po płaskiej łyżce soli i cukru
1 szklanka ciepłej wody
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ze solą.
Pośrodku zrobić dołek, do tego wkruszyć drożdże , posypać cukrem i wlać pół szklanki ciepłej wody.
Lekko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
po tym czasie wlać resztę wody i olej. Wyrobić gładkie ciasto.
Rozwałkować i wyłożyć nim dwie duże blachy.
Polecam i smacznego ;)
coś z tym olejem jest chyba nie tak
OdpowiedzUsuńProszę zrobić w-g przepisu.I wtedy ocenić.
OdpowiedzUsuńChyba faktycznie wkradł się tam błąd, bo dwa razy jest wpisany olej.
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuje, ponieważ nigdy jeszcze nie trafiłam na takie ciasto, któe mnie zadowoli. Mówię oczywiscie o takim domowym. Czy to ciasto robi się puszyste? Bo najbardziej lubię właśnie takie grubsze :)
Racja dwa razy wpisałam olej, już usuwam :)
UsuńCiasto nie jest puszyste
UsuńZapisuję przepis i wypróbuję przy najbliższej okazji :) Zawsze szukam tego idealnego ;)
OdpowiedzUsuńwitaj Małgosiu tą robiłam jest ok udała się pozdrawiam
OdpowiedzUsuń