sobota, 23 kwietnia 2016

DROŻDŻÓWKA BOGATO NADZIANA










Po raz kolejny biorę udział we wspólnym wypiekaniu. Bardzo fajna zabawa i ciekawe przeżycie :)
wypiekałam z;

Joasią
Marzenką
BOŻENKĄ
IWONKĄ
Angeliką
Beatką
Joasią 








Zrobiłam drożdżówki, które są bardzo smaczne i spokojnie mogę polecić przepis;


około 1 i 1/2 kg mąki

10 dkg drożdży
4 całe jaja
1 margaryna roztopiona
1 litr ciepłego mleka
1 szkl. cukru

Drożdże mieszamy w naczyniu ze szklanką letniego mleka, dodajemy dwie łyżki cukru i 4 łyżki mąki.

Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut- do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dwukrotnie -dodajemy mąkę , rozbełtane jajka, cukier, pozostałe letnie mleko.

Wyrabiamy i pod koniec wlewamy roztopiona letnią margarynę.

Wyrabiałam około 20 minut. Ciasto nie odchodzi od ręki (nie przejmujemy się tym)

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ręce smarujemy olejem , stolnice posypujemy mąką. Bierzemy porcjami ciasto i formujemy co tylko chcemy:)
Pieczemy 40-50 minut w 170*

SMACZNEGO.


20 komentarzy:

  1. Bułeczki i roladki wyglądają przepysznie ☺. Skorzystam z Twojego przepisu ☺. Pozdrawiam serdecznie Joanna☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Małgosiu wspaniałe drożdżóweczki, pysznie je zrobiłaś. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie bogate nadzienie :) Twój przepis bardzo mi się podoba, zakończenie mnie rozbroiło: "formujemy co tylko chcemy" ;) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu bułeczki wspaniałe , dziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joasiu za wspólne wypiekanie :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł wygląda naprawdę smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne, fajnie nadziane, takie kolorowe - dla nas wielbicieli ciasta drożdżowego - rewelacja:)
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzienie bardzo polecam i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Na bogato...aż ślinka cieknie..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe bułeczki i jakże bogato nadziane;-) dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni24 kwietnia 2016 10:24

    Samkowicie wyglądają, dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo bogate i niesamowicie smaczne. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj, bardzo bogato! dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń