Jest to przepis na klasyczny keks. Zamiast bakalii użyłam kandyzowane pomelo. Udekorowałam kandyzowanym ananasem.
Ciasto jest pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonałe do kubka mleka, oraz do filiżanki kawy.
Blaszka keksówka o wymiarach 26/12 cm. Piec należy 60 minut w 150*. Po 45 minutach pieczenia, można wierzch przykryć folią aluminiową, aby góra nie przypiekła się za bardzo.
Po 30 minutach, można lekko otworzyć piekarnik i naciąć wzdłuż wierzch nożem, aby powstał pożądany rowek.
KEKS Z POMELO
250 g. mąki pszennej
150 g. cukru
5 jajek
250 g. margaryny
1/2 łyżeczki sody
łyżka mleka
100 g kandyzowanego pomelo
50 g. kandyzowanego ananasa
Sodę zalej łyżką mleka i odstaw.
Białka oddziel od żółtek.
Margarynę należy zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Dodawać powoli po jednym żółtku, miksować na najwyższych obrotach. Następnie przesianą mąkę, łyżka po łyżce. Gdy dodajemy mąkę obroty miksera zmniejszyć do minimum.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wymieszać już tylko łyżką. Wlać mleko z sodą i dosypać kandyzowane pomelo.
Ciasto wylać na pokrytą w całości papierem do pieczenia blaszkę.
Rozmiar blachy i czas pieczenia napisałam powyżej.
Smacznego.
jak ja dawno nie jadłam keksa, wspaniały :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie kolorowy! Keks bardzo lubię, więc bardzo chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę miłej niedzieli.
nie spotkałam się chyba jeszcze z kandyzowanym pomelo!
OdpowiedzUsuńA keksu nie jadłam już ponad rok.. chyba zrobię, coby rodzinka się ucieszyła :)
Uwielbiam takie ciasto. Mniam.
OdpowiedzUsuńKeks wygląda bardzo kusząco, kolorowo i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za kandyzowanymi owocami, ale podoba mi się takie kolorowe wnętrze wypieku ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńUlubione ciasto moich domowników:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńCo mi się w keksach podoba to zielone dodatki, a więc Twój jest cudowny :)
OdpowiedzUsuńJejku jak to pysznie wygląda :-) zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńJejku jak ja dawno nie jadłam keksa.
OdpowiedzUsuńUwielbiam keksa :-)Wyszedł Ci super :-)
OdpowiedzUsuńPyszny i kolorowy, robię podobnie z dodatkiem kandyzowanego ananasa i papai :) Uwielbiam pomelo, ale kandyzowanego jeszcze nie spotkałam.
OdpowiedzUsuńKekes to nie jest nasze ciasto marzeń ale wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam keksy❤ chętnie zjadłabym kawałek do kawki ;)
OdpowiedzUsuńMagosiu cudowne ciasto
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ☺
OdpowiedzUsuńCzuje się głupio, bo nawet nie wiedziałam, że można kandyzowane pomelo kupić ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kandyzowane owoce, :) Twój keks wygląda bardzo apetycznie, zjadła bym kawałeczek.
OdpowiedzUsuńJak apetycznie wygląda Twój keks. Mam ogromną ochotę na kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Prześliczny keksik :D
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite ciacho. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie :) mojego faceta babcia robi wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńSandicious
bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie już :) Ja keksa nigdy nie robiłam, ale te kandyzowane owoce kuszą :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności <3 Cudownie wygląda to ciasto i pewnie równie cudownie smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚliczniutki, kolorowy, apetyczny. Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić kandyzowane pomelo!? Owoc sam w sobie ubóstwiam, zakładam, że w takiej wersji to świetny dodatek do ciast :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda keks :) To moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Cudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuń