niedziela, 24 lipca 2016

kiszona rzodkiewka z selerem naciowym

Ten przepis mam w swoich zbiorach od dawna. 
 Nie pierwszy raz robię i polecam. 
Składniki podane wystarczą  na 4 słoiki 330 ml.





2 pęczki rzodkiewek
pęczek selera naciowego
przyprawy;
liść chrzanu lub korzeń
kolendra
4 ząbki czosnku-po jednym do słoika
koper
kminek
1 i 1/2 litra wody należy zagotować z 1 i 1/2 łyżką soli

Przygotowanie;
Rzodkiewki i seler umyć, pokroić.
Poukładać w słoikach dając wszystkie przyprawy.
Zalewamy gorącą osoloną wodą.

Smacznego i polecam :)





Tak wygląda po tygodniu.
Gotowa do jedzenia, jako dodatek do twarogów.Smakuje wyśmienicie.
Słoiki mogą zimować.

sobota, 23 lipca 2016

Warzywna zapiekanka

Mamy pełnię lata, i co za tym idzie warzyw pod dostatkiem. Po spacerze na targu zawsze mam pełne siatki owoców i warzyw. Nigdy z tego miejsca nie wychodzę pusto :). Czasem śmieszy mnie, gdy proszę o kilo albo pół kilo czegoś, a pani sprzedająca mówi ''weż se pani dwa kilo a nawet pięć kilo''
Ja jej mówię wtedy, że ''nie jestem wielbłądem''.  A po spacerze przez targowisko, okazuje się, że jednak jestem wielbłądem ;)


Dzisiaj zapraszam na pyszną warzywną zapiekankę na ryżu naturalnym.

Woreczek ryżu naturalnego gotujemy al dente
Fasolkę szparagową -podgotowałam
1 cukinię ze skórką- podgotowałam
4 ogórki gruntowe ze skórką-podgotowałam
2 surowe marchwie starłam
4 pomidory obrałam ze skórki
1 papryka surowa
starty ser żółty

Przyprawy;
pieprz, papryka słodka i ostra, sól, bazylia, dwa ząbki czosnku, oliwka, masło
1/2 litra bulionu warzywnego

Na dno naczynia żaroodpornego umieszczamy ryż
Posypujemy startą surową marchwią
Pokrojonymi pomidorami
Pokrojoną w paski cukinią , pokrojonymi ogórkami
papryką.
Na wierzch dajemy fasolkę szparagową.
Na to wszystko wylewamy bulion warzywny wymieszany z przyprawami.
Posypujemy startym serem żółtym.

Zapiekałam pod przykryciem 1/2 godziny w 180*

piątek, 22 lipca 2016

Galaretka z melona

Doskonała galaretka z melona miodowego
(Matowa część)
składniki;
1 melon
żelatyna w listkach.
Na każdym opakowaniu jest podane ile listków na jaką ilośc wody trzeba zużyć.
Odnosi się to także do soków.
W tym przypadku do soku z melona.

Melona obieramy i kroimy w kosteczkę.
Następnie miksujemy blenderem.
Zmiksowaną masę przecieramy jeszcze przez sitko.

Listki żelatyny po kolei zanurzamy w zimnej wodzie.
Zostawiamy na 7 minut.
Nastepnie wodę odlewamy, listki wyciskamy w dłoni.
Dolewamy ok.100 ml gorącej wody i mieszamy łyżką.
Wlewamy do soku z melona.
Mieszamy.


Z jednego melona wyszło mi prawie 1 litr soku.
Zużyłam 5 listków żelatyny.



Pod galaretką z melona jest zwykła galaretka pomarańczowo-cytrynowa.


Podajemy schłodzone.

Smacznego :)



Jaja dekorowane na śniadanie


Dzisiaj zrobiłam szybkie śniadanko. Jaja mam z chowu naturalnego. To dla mnie bardzo ważne.
Udekorowałam majonezem, posypałam kiszonym drobno pokrojonym ogórkiem.

Moje śniadanie dołączam do akcji na FB ''Błyskawiczne piątki''


Mufinki miętowe z czekoladą



Bardzo lubię połaczenie mięty i czekolady.
 Na przykład w lodach, deserach.
Listki mięty dodaję do napojów zimnych a w zimie robię herbatki rozgrzewające z suszonymi listkami.


Wymysliłam bardzo smaczne i aromatyczne mufinki, w których są listki miety.




80 ml oleju
8 listków mięty
250 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
kilka kostek gorzkiej czekolady

Listki mięty siekamy na drobno i wsypujemy do oleju. Trzymałam w oleju godzinę.
 Następnie wszystkie składniki wraz z olejem i miętą umieściłam w misce.( oprócz czekolady )
Zmiksowałam.

Piekłam w 170* przez 20 minut.
Gdy mufinki były ciepłe, na każdej umieszczałam po kostce czekolady i gdy zmiękła rozsmarowałam łyżeczką. Udekorowałam mietą i nagietkiem.



Z podanych proporcji wyszło mi 12 mufinek
Mufinki piekłam z; 
Słodkie okruszki
Smak mojego domu
Lidią Wesołowską FB 
Czarna od kuchni
Moje domowe kucharzenie




środa, 20 lipca 2016

KONKURS

Ogłaszam kolejny konkurs na moim blogu. 

Tym razem jest to zabawa  w zgaduj zgadulę:)

Proszę napisać co będę kisiła ?

Przepis opublikuję w niedzielę na swoim blogu.

Każdy może zgadywać dwa razy.

 Wygrywa jedna osoba.

Bardzo proszę na mojej stronie na FB pochwalić się wygraną rzeczą.



Powodzenia w zabawie




Są to kiszone rzodkiewki z selerem naciowym

poniedziałek, 18 lipca 2016

Kasza bulgur z warzywami i szynką



2 szklanki kaszy Bulgur
1 surowa papryka
1 cebula
30 dkg ulubionej szynki
oliwka do podsmażenia
Pietruszka natka
sól, pieprz


Kaszę gotujemy w/g instrukcji na opakowaniu.
Szynkę kroimy w kostkę i dusimy z pokrojoną papryką i cebulką 
Podlewamy lekko oliwką i doprawiamy do smaku.

Bardzo smaczne i lekkie danie .
Gorąco polecam :)

sobota, 16 lipca 2016

Ciasteczka z masłem orzechowym

Mamy kolejny weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami.  

Tym razem pieczemy ciastka. 

Zrobiłam pyszne mini roladki z ciasta kruchego z dodatkiem mąki kukurydzianej.
 Miałam mały dylemat, czy użyć nutelli, czy masła orzechowego. Masło orzechowe wygrało :)














 120g masła
1 łyżka cukru waniliowego
120g cukru pudru
1 jajko
200g maki
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
masło orzechowe









Wszystkie składniki z wyjątkiem masła orzechowego, dajemy do miski.


Mąkę oczywiście należy przesiać.

Wszystkie składniki łączymy.
Formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy na folii
Jeżeli ciasto przywiera do wałka, posypujemy mąką kukurydzianą.
Smarujemy masłem orzechowym.






Ciasto zwijamy za pomocą folii w wałek. Końce folii spinamy. Wałek ciasta umieszczamy w zamrażarce na 1/2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w poprzek na krążki. 
 Piekłam 15 minut w 180*


Smacznego życzę :)

czwartek, 14 lipca 2016

Tarta z morelami

Zapraszam Was na pyszną tartę z morelami.
 Dzisiaj ogarnął mnie zakupowy leń.
 A że miałam ochotę na coś słodkiego i zarazem orzeżwiającego, poszperałam po kuchni i ze znalezionych składników zrobiłam bardzo efektowną i smaczną tartę.
Kilkanaście kakaowych ciastek,1,2 kostki masła, ulubione musli,bydyń, jogurt naturalny, galaretka i morele.
Oto kilka składników, które bardzo umiliły resztę mojego dnia ;)



15 ciasteczek kakaowych u mnie były petitki
8 łyżek musli
1,2 kostki masła.
Masło roztopiłam i wlałam do pokruszonych ciastek wymieszanych z musli.
Dokładnie wymieszałam.
Wyłożyłam na blaszkę i piekłam 15 min w 150*

Po 15 -tu minutach wyjęłam z piekarnika.
Budyń ( obojętne jaki) wymieszać z jogurtem naturalnym.
Mój budyń był bez cukru, więc dodałam 4 łyżeczki.
Wylałam na tartę i ponownie włożyłam do piekarnika na 15 minut 
Tartę wyjmujemy, studzimy.
Układamy morele i zalewamy tężejącą galaretką morelową




Polecam i życzę smacznego :)
Letnie owoce 2

poniedziałek, 11 lipca 2016

Placuszki z malinami i serem

Bardzo polubiłam biszkoptowe placuszki.
 Są delikatne, szybkie w przygotowaniu i szybko znikają :)


Potrzebujemy troszkę sera białego, maliny, jaja, mąkę, cukier , cukier waniliowy i proszek do pieczenia.



5 jaj
5 łyżek mąki przesianej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
5 łyżek cukru i 1 łyżeczka cukru waniliowego
szklanka malin
5 łyżek sera białego w kostce  ( bez sera też może być :)  )







Żółtka miksujemy z cukrami na kogel mogel.
Do masy dodajemy ser biały i mieszamy mikserem.
Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkami -miksujemy.
Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy do połączenia składników.
I dodajemy malinki mieszając już łyżką.



Pieczemy na suchej patelni z obu stron.

Dobre rady;
Białka ubijam już wcześniej żeby praca szła bez niepotrzebnych przerw na mycie końcówek miksera.
Placuszki pieczone na suchej patelni są smaczniejsze. Pod warunkiem, że patelnia nie przykleja.


sobota, 9 lipca 2016

Lazania , Lasagne


Bardzo lubimy lazanię. Jednak często miałam problem z makaronem. Czytałam w wielu żródłach jak trzeba z nim postępować.
Niektórzy dają surowy, inni podgotowują jeszcze inni każdy płat z osobna parzą. 
Stosowałam się do wszystkich rad. 
Surowe płaty nie sprawdziły się. Gdy podgotowałam , skleił się i łamał.
Szukałam rozwiązania i znalazłam :) 
Kupiłam płaty makaronowe do lazanii, z którymi nie trzeba nic robić tylko układać stopniowo i zapiekać. 
O ile mniej pracy :)

10 płatów makaronu
1/2 kg mięsa mielonego
sos barbecue
keczap
sos czosnkowy
dwa ząbki czosnku
2 surowe jaja
ser żółty starty lub plasterki
masło i olej

Mięso mieszamy z jajkami , wgniatamy czosnek solimy, pieprzymy
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem
Kładziemy płat makaronu
Następnie mięso
na mięso ser
na ser lejemy sosy.
Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników
czyli płatów i miesa.
Na ostatni płat makaronu sypiemy starty ser i kładziemy cienkie plasterki masła


Zapiekałam w 180* około 30 minut.
Nie wyjmowałam z pieca zaraz po wyłączeniu.
Dałam jeszcze lazanii 15 minut

Smacznego i polecam gorąco :)

środa, 6 lipca 2016

Malinowe ciasto z serkiem mascarpone

Pyszne, orzeżwiające ciasto.

Bardzo delikatna masa z serkiem mascarpone i bitą śmietanką. Do tego smak malin , mniamm.



Na spód ciasta zrobiłam cienki biszkopt;
3 jaja
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyzki cukru
1 łyżeczka kakao.

Białka ubijamy z cukrem na bardzo sztywno.
Dodajemy stopniowo żółtka
A następnie mąkę przesianą z proszkiem.
Pieczemy w 170* 15 minut

Dwa serki mascarpone
Śmietanka 30% 300 ml.
4 łyżki cukru kryształu.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.
Do ubitej smietanki dodajemy stopniowo serki mascarpone

Na masę układamy maliny i zalewamy galaretką malinową.
Ja użyłam dwóch galaretek

Dobre rady;
Na zimny biszkopt wykładamy masę.
Umieszczamy w lodówce. Układamy maliny i lekko zalewamy galaretką , aby się przykleiły i nie pływały.
Gdy galaretka lekko stężeje, wylewamy resztę galaretki.
Chłodzimy w lodówce 2 godziny.

 Ciasto zrobiłam w kwadratowej tortownicy 25/25.


Letnie owoce 2

poniedziałek, 4 lipca 2016

Sałatka z selera naciowego

1 wiązka selera naciowego
ananas w puszce i kilka łyżek soku
1/4 surowej papryki
1 cebula biała 
2 łyzki jogurtu naturalnego
sól, pieprz



 seler kroimy w poprzek
paprykę kroimy w kosteczkę
cebulę kroimy w kosteczkę
ananasa jeśli jest w krążkach, kroimy
Całość doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy kilka łyżek soku z ananasa i jogurt.





sobota, 2 lipca 2016

Słodkości Angeliki

Wizyta Angeliki dostarczyła nam kolejnych słodkości. Czyli bardzo dobrego torcika  urodzinowego:). Czekoladowy torcik pięknie udekorowany.Na zewnątrz mus czekoladowy. Rozpływał się w ustach. Zjedliśmy ze smakiem.
Poprzedni był udekorowany smerfami z masy marcepanowej. Nie mam jednak zdjęcia poprzedniego.


Dzięki Angelika ;)



Wątek ten dopisuję kilka dni pózniej, ponieważ dostałam burę ;) od domowników. Nie napisałam nic o Angelice.
Mam nadzieję, że zrozumie to ? ;). Miałam ciężkie dni, opuściła nas nasza kochana Tinusia. I nie miałam do niczego głowy.
Więc Angelika to dziewczyna, bardzo mądra. Studiuje na dwóch kierunkach. W czerwcu z jednego już zdała pracę licencjacką.
Umie gotować, piec pyszne ciasta. Zawsze uśmiechnięta i życzliwa :).



Omlet z cukini

Sezon na cukinie mamy w pełni.
 Jest to warzywo, które bardzo lubię.
 Jest ono uniwersalne i smaczne.


Zdjęcia nie oddają smaku i aromatu- niestety.
Omlet nie zawiera mąki -bezglutenowy.



 1 cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
1 średnią cebulę kroimy w kostkę
Obydwa składniki smażymy na maśle i solimy.
Do osobnego naczynia wybijamy 5 jajek dodajemy przyprawy;
bazylię
paprykę słodką
sól
pieprz





Jajka bełtamy z przyprawami.
Gdy warzywa na patelni lekko zmiękną, wylewamy masę jajeczną.


Smażymy z obu stron .










Dobre rady;

Omlet ciężko jest przewrócić na drugą stronę.
W związku z tym do patelni przykładam większą pokrywkę i odwracam tak aby omlet spadł na pokrywkę.
Następnie z pokrywki zsuwam na patelnię.


Masę jajeczną wylewamy na warzywa i nie mieszamy.



Polecam i życzę smacznego :)




piątek, 1 lipca 2016

Lody z czarną porzeczką

Rozpoczął się sezon porzeczkowy. I co za tym idzie duże upały. 
Zrobiłam lody bardzo proste, bez maszynki i bez mieszania co chwila w trakcie zamrażania.
Całkowity koszt dużego opakowania moich lodów to około 6 złotych. Jeżeli posiadacie swojskie jaja jest to kwota 3 złote (tyle co za jedną gałkę loda) za śmietankę 30% 250 ml.



potrzebujemy;
4 jaja (skorupki myjemy)
śmietanka 30% 250 ml..
6-8 łyżek cukru


  Przygotowujemy trzy naczynia
w jednym ubijamy białka z połową cukru na sztywną pianę



 w drugim naczyniu ubijamy żółtka z drugą połową cukru na kogel mogel.
Czyli do białości 


 w trzecim naczyniu ubijamy śmietankę 


 Wszystkie składniki łaczymy ze sobą delikatnie mieszając.
Tu widać dodane porzeczki wraz ze sokiem.
Umieszczamy na kilka godzin w zamrażarce. Nie przykrywamy, gdyż na pewno zwiększą swoją objętość.
Udekorowałam owocami 


 

Słodkości robiłam z;
Paulinką
Małgosią
Dorotką
Lidią

Letnie owoce 2

Kanapki z pastą i warzywami

Przyłaczyłam do grupy  ''błyskawiczne piątki''
Więc śniadanie zrobiłam bardzo proste, szybkie i pożywne.

Do kanapek uzyłam pastę, którą zrobiłam dwa dni wcześniej i zamknełam w słoiczku



Dołączam to do wydarzenia ''błyskawiczny piątek'' :)