Mamy pełnię lata, i co za tym idzie warzyw pod dostatkiem. Po spacerze na targu zawsze mam pełne siatki owoców i warzyw. Nigdy z tego miejsca nie wychodzę pusto :). Czasem śmieszy mnie, gdy proszę o kilo albo pół kilo czegoś, a pani sprzedająca mówi ''weż se pani dwa kilo a nawet pięć kilo''
Ja jej mówię wtedy, że ''nie jestem wielbłądem''. A po spacerze przez targowisko, okazuje się, że jednak jestem wielbłądem ;)
Dzisiaj zapraszam na pyszną warzywną zapiekankę na ryżu naturalnym.
|
Woreczek ryżu naturalnego gotujemy al dente Fasolkę szparagową -podgotowałam 1 cukinię ze skórką- podgotowałam 4 ogórki gruntowe ze skórką-podgotowałam 2 surowe marchwie starłam 4 pomidory obrałam ze skórki 1 papryka surowa starty ser żółty
Przyprawy; pieprz, papryka słodka i ostra, sól, bazylia, dwa ząbki czosnku, oliwka, masło 1/2 litra bulionu warzywnego |
|
Na dno naczynia żaroodpornego umieszczamy ryż Posypujemy startą surową marchwią Pokrojonymi pomidorami Pokrojoną w paski cukinią , pokrojonymi ogórkami papryką. Na wierzch dajemy fasolkę szparagową. Na to wszystko wylewamy bulion warzywny wymieszany z przyprawami. Posypujemy startym serem żółtym.
Zapiekałam pod przykryciem 1/2 godziny w 180* |
Ta zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Chętnie skorzystam z przepisu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo wygląda :-)
OdpowiedzUsuńU nas w sklepach caly rok te same warzywa i smakuja tak sama. I zima i latem. A do duzego miasta z targiem daleko.
OdpowiedzUsuńOj jak Ci dobrze, pozostaje pomarzyc :-)
Dziękuję Edytko, targ mam pod nosem :) Pozdrawiam gorąco :)
UsuńZapiekanki to bardzo uniwersalne dania :D I zawsze smakują wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńLubię zapiekanki warzywne, szczególnie latem. Są zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Twoja zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. :-)
OdpowiedzUsuńLubię takie kombinacje z tego, co akurat króluje w ogródku :)
OdpowiedzUsuńzapiekanki to ja uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń