poniedziałek, 24 stycznia 2022

Ciasto Krówka


 CIASTO KRÓWKA


Wspaniałe ciasto bez pieczenia, słodko słone. Zajada się je ze smakiem ponieważ rozpływa się w ustach i nie jest zbyt słodkie. Tak naprawdę z wykonaniem masy jest tylko troszkę pracy i czekania jak wystygnie. Dlatego najlepiej zrobić ją trochę wcześniej.



Przygotuj formę o wymiarach 25/25, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Na dnie blaszki ułóż herbatniki maślane.

Poza tym przygotuj; 

podłużną paczkę krakersów

1/2 puszki masy krówkowej

1/2 startej gorzkiej czekolady

Masa;

1 litr mleka

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki krupczatki

4 żółtka

1 kostka masła

Zagotować 3 szklanki mleka z cukrem. W pozostałe zimne mleko wymieszać z mąką krupczatką i żółtkami. Masę jajeczną wlać na gotujące mleko i wymieszać. Ma wyjść budyń. 

Budyń dobrze wystudzić. Miękkie masło zmiksować na puch i stopniowo dodawać do niego zimną masę.

Większą część masy wyłożyć na herbatniki, następnie ułożyć krakersy, posmarować krówką, na krówkę również układamy krakersy, dajemy resztę masy budyniowej i posypujemy startą gorzką czekoladą.

Smacznego.





6 komentarzy: