CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH
Bardzo smaczny, łatwy w wykonaniu chleb na mące pszennej i drożdżach. Do upieczenia tych pachnących, domowych bochenków odpowiednia będzie mąką w przedziale od typu
450- 650. Do ciasta można dodać garść ulubionych ziaren, ja dodałam płatki owsiane górskie.
Ciasto na chleb:
- 1000 g ( 1 kg.) mąki pszennej
- 1000 ml ( 1 litr )lekko ciepłej wody
- 50 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczka cukru
- 6 łyżek płatków owsianych górskich
- płaska łyżka soli
- 4 łyżki oleju np. rzepakowego
- ziarna słonecznika
Wykonanie;
- W misce wymieszać mąkę z solą.
- Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Formy keksowe o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. Wierzch posypać ziarnami słonecznika.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół przez ok 20 minut następnie tylko dół.
- Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
SMACZNEGO ŻYCZĘ.
Na pewno jest pyszny. Już sam wygląd tego chlebka jest mocno apetyczny.
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy chlebek,wczoraj piekłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowy chleb.
OdpowiedzUsuńChyba zacznę sama piec chleb tak pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuję ten przepis ;) Nigdy jeszcze nie miałem okazji upiec domowego pieczywa. Po wyglądzie już mogę stwierdzić, że chleb taki przepysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego dnia,
Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia
Pięknie wyrośnięte ❤ ja też sama piekę chlebek, moje 2 bochenki właśnie wyszły z piekarnika😊
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)))Pozdrawiam i dobrych świąt życzę:)))
OdpowiedzUsuńPięknie wyrósł :) Moja mama robiła kiedyś podobny :)
OdpowiedzUsuń¡¡Hola!! Me encanta el pan casero, ideal para los desayunos, un poco tostado y con algo dulce o salado, es perfecto. Te ha quedado estupendamente bien. Besitos.
OdpowiedzUsuńBędę musiała taki upiec, bo zjadłabym domowy chleb
OdpowiedzUsuńTaki chlebek to świetna sprawa :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze pieczywo to domowe pieczywo:)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuń