środa, 13 kwietnia 2022

Chleb pszenny na drożdżach



 CHLEB PSZENNY NA DROŻDŻACH



Bardzo smaczny, łatwy w wykonaniu chleb na mące pszennej i drożdżach. Do upieczenia tych pachnących, domowych bochenków odpowiednia będzie mąką w przedziale od typu
 450- 650. Do ciasta można dodać garść ulubionych ziaren, ja dodałam płatki owsiane górskie.

Ciasto na chleb:

  • 1000 g ( 1 kg.) mąki pszennej 
  • 1000 ml ( 1 litr )lekko ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 2 płaskie łyżeczka cukru
  • 6  łyżek płatków owsianych górskich
  • płaska łyżka soli
  • 4 łyżki oleju np. rzepakowego
  • ziarna słonecznika 





Wykonanie;


  1. W misce wymieszać mąkę z solą.
  2. Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (Ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. 
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

  4. Formy keksowe o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto. Wierzch posypać ziarnami słonecznika.

    1. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół przez ok 20 minut następnie tylko dół.
    2. Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    SMACZNEGO ŻYCZĘ.


13 komentarzy:

  1. Na pewno jest pyszny. Już sam wygląd tego chlebka jest mocno apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam domowy chlebek,wczoraj piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba zacznę sama piec chleb tak pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie wypróbuję ten przepis ;) Nigdy jeszcze nie miałem okazji upiec domowego pieczywa. Po wyglądzie już mogę stwierdzić, że chleb taki przepysznie smakuje :)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę Tobie miłego dnia,
    Patryk, żywienie zbiorowe - gastronomia

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyrośnięte ❤ ja też sama piekę chlebek, moje 2 bochenki właśnie wyszły z piekarnika😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam i dobrych świąt życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyrósł :) Moja mama robiła kiedyś podobny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ¡¡Hola!! Me encanta el pan casero, ideal para los desayunos, un poco tostado y con algo dulce o salado, es perfecto. Te ha quedado estupendamente bien. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę musiała taki upiec, bo zjadłabym domowy chleb

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki chlebek to świetna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najlepsze pieczywo to domowe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowy chleb jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń