sobota, 15 lipca 2017

Ślimaczki z marcepanem

Smaczne i gorąco polecam. Idealne do kubka mleka.



DROŻDŻÓWKI






25 g. świeżych drożdży
1 szklanka maki tortowej typ 450
1/2 szklanki maki typ ''0''
1 szklanka mleka
3 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwki + oliwka do posmarowania rąk i miski

200 g. marcepanu w kostce

Mleko lekko podgrzać, tak aby było letnie. Rozprowadzić w nim drożdże, cukier i dwie łyżki przesianej mąki. Wszytko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn pracował.

Po tym czasie wsypać do niego resztę przesianej mąki i wlać oliwkę. Wyrobić ciasto, podczas wyrabiania posmarować ręce oliwką. Ciasto powinno być miękkie i sprężyste.
Tak przygotowane, włożyć do natłuszczonej miski. Nakryć ściereczką i odstawić do rośnięcia na
1 - 1 1/2 godziny.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić około minuty. Rozwałkować i pokroić w paski. Na każdy kłaść pasek rozwałkowanego marcepanu.





















Zawinąć każdą porcję w kształt ślimaka..

Piec w 170* 25 minut. Opcja dół bez termoobiegu







 SMACZNEGO



14 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo ładnie i takie równiutkie:)))na pewno są też pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się rewelacyjnie i jestem pewna, że smakują równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie one muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wielkim atutem, obok marcepanu, który uwielbiam, jest niewielka ilość cukru. Poza tym wyglądają na przesmaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślimaczki zawsze dobre :D Marcepan lubimy więc porywamy kilka mięczaków :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne drożdżówki Pani upiekła ;) Wyglądają przepysznie :)

    Serdecznie pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę kiedyś zaskoczyć rodzinkę i zrobić takie ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mój A. jako fan marcepanu byłby wniebowzięty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pyszności!!! Ja posypałabym je jeszcze cukrem pudrem lub polała lukrem i byłabym w siódmym niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. urocze i takie kuszące :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Marcepan lubię, ślimaczki lubię, więc brałabym od razu podwójna porcję ;) :)

    OdpowiedzUsuń