Dżemy z czarnej porzeczki robię co roku. Jednak nie miałam jeszcze okazji zamieścić przepisu.
Wykonanie jest nieskomplikowane i bardzo mało pracochłonne. W zimie wyjmujemy słoiczek i służy nam jako smaczny dodatek do naleśników, gofrów lub zwyczajnie na śniadanie do bułeczek. O zaletach tego owocu nie będę już wspominała.
5 kg obranych owoców
3 kg. cukru
3 opakowania żelfixu 2:1
Owoce należy wypłukać i obrać z szypułek. Wsypać je do dużej miski. Zasypać cukrem na 12 godzin i odstawić w chłodne miejsce. Po tym czasie przesypać do garnka i gotować na małym ogniu godzinę, mieszając od czasu do czasu. Wsypać żelfix i grać jeszcze dwie minuty. Zmniejszyć ogień do minimum i gorące nakładać do słoików. Odwracać słoiczki do góry dnem i mają tak stać do całkowitego wystudzenia.
U mnie zasypane owoce stały 24 godziny, z powodu braku czasu i też wyszły wspaniałe :)
Mniam. Ależ musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie, jeśli chodzi o porzeczki. Dla mnie jednak ten owoc jest za kwaśny i go nie jem. Ale wiem, że jest bardzo wartościowy:)
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za czarną porzeczką bo jest dla mnie za cierpka, chociaż wiem, że ma cenne właściwości. Jak byłam mała, mieliśmy działkę i moja mama robiła taki dżem, ale lubiłam go tylko do przekładania ciasta, np. murzynka. W takim wydaniu sprawdzał się doskonale:)
OdpowiedzUsuńTaki dżem idealnie sprawdzi się w zimie do przełożenia ciast z masą budyniową :) Super!!!
OdpowiedzUsuńCo roku robię dżem z czarnej porzeczki. Używam jednak zwykłego cukru i przecieram, by pozbyć się pestek. Kilka lat wcześniej przygotowywałam także kandyzowaną czarną porzeczkę. Pychota.
OdpowiedzUsuńjak znalazł do zimowych wypieków :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny dżemik :) Idealny do kanapek i do ciast :)
OdpowiedzUsuńNie jadam takiego dżemu, ale przygotowuje w podobny sposób i mam w tedy do przekładania ciast :D
OdpowiedzUsuńBardzo ale to bardzo ją lubię, ale jest problem z jej kupnem. Nie pamiętam, kiedy widziałam ją w sprzedaży. Szkoda. Zrobiłabym sobie taki dżemik.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Justynko ja kupuję na bazarku 😊
UsuńSuper dżemik :) Dawno takiego dżemu już nie jadłem. Bardzo lubię naleśniki z dżemem z czarnej porzeczki :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk