środa, 19 lipca 2017

Dżem z czarnej porzeczki


Dżemy z czarnej porzeczki robię co roku. Jednak nie miałam jeszcze okazji zamieścić przepisu.
Wykonanie jest nieskomplikowane i bardzo mało pracochłonne. W zimie wyjmujemy słoiczek i służy nam jako smaczny dodatek do naleśników, gofrów lub zwyczajnie na śniadanie do bułeczek. O zaletach tego owocu nie będę już wspominała.









5 kg obranych owoców
3 kg. cukru
3 opakowania żelfixu 2:1


Owoce należy wypłukać i obrać z szypułek. Wsypać je do dużej miski. Zasypać cukrem na 12 godzin i odstawić w chłodne miejsce. Po tym czasie przesypać do garnka i gotować na małym ogniu godzinę, mieszając od czasu do czasu. Wsypać żelfix i grać jeszcze dwie minuty. Zmniejszyć ogień do minimum i gorące nakładać do słoików. Odwracać słoiczki do góry dnem i mają tak stać do całkowitego wystudzenia.
U mnie zasypane owoce stały 24 godziny, z powodu braku czasu i też wyszły wspaniałe :)

















11 komentarzy:

  1. Samo zdrowie, jeśli chodzi o porzeczki. Dla mnie jednak ten owoc jest za kwaśny i go nie jem. Ale wiem, że jest bardzo wartościowy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za czarną porzeczką bo jest dla mnie za cierpka, chociaż wiem, że ma cenne właściwości. Jak byłam mała, mieliśmy działkę i moja mama robiła taki dżem, ale lubiłam go tylko do przekładania ciasta, np. murzynka. W takim wydaniu sprawdzał się doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki dżem idealnie sprawdzi się w zimie do przełożenia ciast z masą budyniową :) Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Co roku robię dżem z czarnej porzeczki. Używam jednak zwykłego cukru i przecieram, by pozbyć się pestek. Kilka lat wcześniej przygotowywałam także kandyzowaną czarną porzeczkę. Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  5. jak znalazł do zimowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny dżemik :) Idealny do kanapek i do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadam takiego dżemu, ale przygotowuje w podobny sposób i mam w tedy do przekładania ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ale to bardzo ją lubię, ale jest problem z jej kupnem. Nie pamiętam, kiedy widziałam ją w sprzedaży. Szkoda. Zrobiłabym sobie taki dżemik.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super dżemik :) Dawno takiego dżemu już nie jadłem. Bardzo lubię naleśniki z dżemem z czarnej porzeczki :) Pychotka.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń