środa, 5 lipca 2017

Pieczone warzywa na cieście i piknik z Optima

W lecie częściej przebywamy na świeżym powietrzu, wybieramy się na dłuższe spacery, przejażdżki rowerowe oraz  grillujemy. Bardzo modne i często organizowane  spożywanie smacznych przekąsek pod gołym niebem to pikniki. Przepis  na takie własnie wydarzenie zrobiłam z wykorzystaniem Optimy. Nie tylko jest ona zdrowa na serce i wspomaga jego pracę, jest również bardzo smaczna. Często smaruję nią kromkę chleba i zajadam. Nie potrzebuję już żadnych dodatków.


PIECZONE WARZYWA NA CIEŚCIE







Przepis na ciasto;

120 g Optima Omega 3
2 żółtka ( surowe )
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej ( z czubkiem )

Warzywa ;

2 łyżki Optima Omega 3
1 średnia cukinia
1 duży pomidor
1/2 małego kalafiora
1 średnia cebula

przyprawy do warzyw;

duża łyżka kurkumy
1 łyżka bazylii
1 mała łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól do smaku i pieprz

Masa jajeczna;

2 białka, które pozostały z ciasta
1 całe jajko
3 łyżki śmietany
sól do smaku i pieprz






Mąkę należy przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia i solą. Posiekać nożem z zimną Optimą, a następnie dodać żółtka. Ciasto wyrobić, owinąć we folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny. Po tym czasie ciastem wylepić formę, nakłuć widelcem, na wierzch dać papier do pieczenia i obciążyć surowa fasolą. Piec 20 minut z termoobiegiem w temp. 160 *

Cukinię wymyć, odciąć końcówki, pokroić w kostkę ( nie obierać ze skórki ) Cebulę również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać Optimę i 2 łyżki wody. Wrzucić cukinię i cebulę. Grzać na małym ogniu, aż lekko zmiękną. Pomidora obrać ze skórki, pokroić i dorzucić do warzyw. Doprawić przyprawami.

Kalafiora podzielić na małe różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie z kurkumą.
Następnie wymieszać z warzywami na patelni.

Składniki na masę jajeczną wymieszać ze sobą za pomocą trzepaczki.

Warzywa wyłożyć na ciasto i zalać masą z jajek. Włożyć do nagrzanego do 160 * piekarnika i piec około 30 minut








SMACZNEGO











39 komentarzy:

  1. Narobiłaś mi ochoty na ciasto z warzywami. Gosiu, gdybym śmietanę zastąpiła dodatkowym jajkiem, to ciasto również będzie dobre?
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być spokojnie bez śmietany. Jednak wtedy jajka należy czymś rozrzedzić np; wodą :)

      Usuń
    2. Cieszę się. Takie ciasto może być dodatkiem do botwinki na piątkowy obiad.
      Serdecznie pozdrawiam:)

      Usuń
    3. Świetny pomysł Łucja 😊

      Usuń
  2. Wszelkiego rodzaju ciasta z warzywami uwielbiam :) Pysznie wygląda Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie pieczone warzywa zjadła bym z wielkim smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. z taką tartą każdy piknik musi być udany:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała uczta :) pozdrawiam Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha :) Na taki piknik bym się chętnie wybrała :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne muszą być takie warzywka bo wyglądają bardzo apetycznie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj zjadłabym. Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ciasta słodkie i wytrawne. Kawałek takiej warzywnej tarty chętnie bym spałaszowała:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię takie letnie tarty pełne warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie świetna propozycja na piknik, prezentuje się baardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny pomysł na tartę z warzywami!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, taka tarta jest pyszna☺

    OdpowiedzUsuń
  14. Gosiu, co za wspaniały przepis i te zdjęcia, wow....:-) Narobiłaś mi smaku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam się głodna, takie pyszności serwujesz. Muszę tego spróbować!
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  16. ale uczta :) ta zapiekanka wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo dziękuję za komentarze i serdecznie wszystkie z Was pozdrawiam -:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny widok, apetyczny skład, tylko kroić i się delektować. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto z warzywami - mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dobre nie tylko na piknik ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale smakowitości! Prezentuje się tak smakowicie, że zrobiłam się głodna :) Chętnie wprosiłabym się na takie pysznosci ;) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak ja lubię takie dania :) Nie dość, że pyszne, to jeszcze fajnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale mi tęskno za pieczonym jedzeniem! Jestem obecnie w trakcie pracy sezonowej i nie mam tu dostępu do piekarnika... Wyślij mi kurierem kawałek! Albo dwa!

    OdpowiedzUsuń
  24. Faktycznie coś w tym jest, że na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej. Twoja propozycja jest bardzo apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jedzonko palce lizać! dla nas bomba! kusi nawet z fotki :) pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda smacznie, ciekawe danie na piknik :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ależ to przepysznie wygląda :) Aż zgłodniałem :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń