środa, 4 lipca 2018

Letnia zapiekanka


Sezonowa zapiekanka z cukinią, jest smaczna i lekka. Pieczona w naczyniu żaroodpornym, w gruncie rzeczy sama się robi.



LETNIA ZAPIEKANKA






3 duże ziemniaki (surowe)
2 małe cukinie
3 pomidory
100 g. kaszy bulgur
1 cebula z dymką(zielone łodygi)
ser żółty

przyprawy;

tymianek do posypania ziemniaków
bazylia do smażenia pomidorów
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
oliwa


Dno naczynia żaroodpornego posmaruj oliwą, wrzuć pokrojone w krążki ziemniaki, posól i posyp tymiankiem.
Następnie pokrojoną w krążki cukinię. Również posól i posyp pieprzem.
W następnej kolejności ugotowaną kasze bulgur. 
Pomidory obierz ze skórki, pokrój, cebulę pokrój na plasterki, dymkę też. Podlej oliwą, dodaj bazylię, sól i pieprz. Lekko podduś, aż puszczą sok. Wylej cała zawartość patelni na kaszę bulgur.
Wierzch posyp serem żółtym łatwo topliwym.

Piecz pod przykryciem 40 minut w 180*

Smacznego.


10 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na obiad, chętnie bym spróbowała takiej zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzę, ze smaczna chociaż połączenie kasza+ziemniak nie jest dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki lubię pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  4. danie wygląda jak zwykle fantastycznie :) Ale bym takie coś zjadła, ale niestety karmię dziecko i muszę trzymać dietę.

    http://recenzentka-doskonala.blogspot.com/2018/07/andromeda-anna-kasiuk.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Latu u nas wróciło,więc zapiekanka w sam raz:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka taka zapiekanka :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię zapiekanki, a ta prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha :) Chętnie podkradłabym na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń