Lato w pełni, korzystam więc z jego darów i zamykam w słoikach, aby zimą móc cieszyć się jego smakiem. Dzisiaj zapraszam na dżemy z wiśni z domieszką bananów. Smak obłędny, delikatne i aromatyczne banany i kwaśne wiśnie. Połączenie tych owoców doskonale się komponuje.
Do zagęszczenia użyłam pektyny.
Pektyna jest składnikiem rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego.
Pozyskiwana jest ze świeżych owoców i warzyw. Jest substancją posiadającą właściwości zagęszczające oraz żelujące. Stosowana jest do produkcji dżemów, marmolad i deserów.
DŻEM WIŚNIOWO-BANANOWY
1500 g. wydrylowanych wiśni
500 g. obranych bananów
500 g. cukru
33 g. pektyny
7-8 słoiczków po 250 -300 ml.
wiśnie wymieszaj z pokrojonymi bananami, wsyp 250 g. cukru i odstaw na dwie godziny.
Pozostałe 250 g. cukru wymieszaj z pektyną i odstaw.
Po dwóch godzinach owoce należy podgrzewać i doprowadzić do delikatnego gotowania.
Gdy zmiękną, trzeba dosypać cukier z pektyną i gotować jeszcze od 3-5 minut.
Gorący dżem wlać do czystych słoiczków, odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować.
Smacznego.
Ten dżem musi być bosssssski!!!!
OdpowiedzUsuńMi to wyglada na pyszną konfiturę xD
OdpowiedzUsuńGosiu, jutro zrobię taką konfiturę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dżem wiśniowy a z bananami musi być przepyszny.
Serdecznie pozdrawiam:)
Takie konfitury są przepyszne.
OdpowiedzUsuńPychotka, muszę zakupić sobie taką pektynę :D
OdpowiedzUsuńNooo, muszę przyznać, ze jestem zaskoczona. Na pewno sobie zrobię taki dżem.
OdpowiedzUsuńRobiłam z wiśni ale z bananami jeszcze nie:))na pewno wypróbuję:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJa również już od kilku lat przygotowuję taki pyszny dżem. Banany dodaję także do przetworów porzeczkowych.
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na dżem:)
OdpowiedzUsuńCudne, ja robię z porzeczek :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńTo połączenie smaków musi być rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńSuper duet, jedno i drugie uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń¡¡Me gustan mucho las cerezas!! Alguna vez he hecho en casa mermelada de cerezas y es una de las mermeladas más ricas que he hecho. Me encanta ver la tuya, con esos cerezas tan enteras, me gusta encontrarlas cuando le pongo mermelada a la tostada.
OdpowiedzUsuńNunca he usado la pectina, a veces, si la fruta que utilizo para mermelada es muy líquida, le pongo un poco de manzana también, hace el mismo efecto que la pectina. Es una forma casera de arreglar la falta de pectina. Besitos.
jakie boskie polaczenie! :)
OdpowiedzUsuńWiśnia z bananami musi smakować obłędnie i chyba jeszcze takiego połączenia jeszcze nie próbowałyśmy :D
OdpowiedzUsuńBasiu, przed chwilą zrobiłam. Dżem jest pyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Cudowny dżem :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie spakowałam do słoiczków konfiturę wiśniową, z dodatkiem bananów musi smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam w tym tygodniu, choć w nieco innych proporcjach :)
OdpowiedzUsuńjest przepyszny:)