Żółta cukinia różni się od tradycyjnej zielonej. Ma grubszą skórkę i bardziej zbity miąższ.
Leczo z jej dodatkiem nie różni się niczym w smaku, od przygotowanego na tej zielonej.
Polecam.
LECZO Z ŻÓŁTĄ CUKINIĄ
3 średnie żółte cukinie
3 średnie cukinie zielone
duża czerwona papryka
1 żółta papryka
3 duże pomidory
1 cebula
2 surowe ogórki gruntowe
3 łyżki keczupu
3 łyżki oliwy lub więcej w/g uznania
kiełbasa (dałam wiejską)
sól, pieprz świeżo mielony, bazylia, oregano do smaku
Cukinie obrac ze skórki i pokroić w kostkę. Papryki również pokroić na większe kawałki.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić. Ogórki pokroić w krążki ze skórką.
Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Przełożyć do garnka, wrzucić cukinię, papryki i pomidory.
Dodać przyprawy.
Dusić pod przykryciem, nie dolewać wody ponieważ warzywa ja oddadzą.
Pod koniec gotowania dołożyć pokrojoną kiełbaskę i keczup.
Smacznego.
Nigdy nie jadłam żołtej cukinii ;)
OdpowiedzUsuńFajny obiad, lubię mieszać cukinie zielone i żółte :)
OdpowiedzUsuńTakie dania bardzo lubię :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPyszne i szybkie do przygotowania danie :) Często robię podobne.
OdpowiedzUsuńEsencja lata! :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSmakowite leczo :)
OdpowiedzUsuńBardzo często w sezonie robimy leczo:))chętnie wypróbujemy z żółtą cukinią:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńPyszności :-) Robiłam już dwa razy :-)
OdpowiedzUsuńMamy 3 duże cukinie pod stołem i na pewno jedna z nich doczeka się podobnego leczo :D
OdpowiedzUsuńHmm szczerz to nie lubię lecza :(
OdpowiedzUsuńdawno takiego lecza nie jadłam, pyszności
OdpowiedzUsuń