środa, 1 kwietnia 2020

Domowy pasztet z wątróbkami indyczymi



DOMOWY PASZTET Z WĄTRÓBKAMI INDYCZYMI



Pasztet z wątróbkami indyczymi, najlepszy domowy, pachnący gałką muszkatołową.
 Nie jest twardy, bardzo łatwo smaruje się na pieczywie.

500 g. wątróbki z indyka
500 g. mięsa, najlepsza jest karkówka
1 marchew
 3 cebule
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 kajzerka
2 jajka
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 ziaren pieprzu
sól

Cebule obrać, pokroić w krążki dać na patelnię. Do cebuli dodać masło, przyprawy tj; ziele, liść laurowy, sól według uznania, zmielony pieprz i wypłukaną wątróbkę.
Patelnię przykryć i wszystko razem dusić do 15 minut. Mieszając w trakcie.
Mięso zagotować z marchewką i solą w niewielkiej ilości wody.
Wątróbkę i ugotowane mięso wystudzić, zmielić. Dodać namoczoną bułkę, jajka, gałkę muszkatołową i przeciśnięte ząbki czosnku.
Liść laurowy należy wcześniej usunąć z wątróbki.
Masę na pasztet umieścić w dwóch formach keksówkach.
Piec w 180* 40-50 minut.




14 komentarzy:

  1. Pasztet to wspaniałe urozmaicenie wielkanocnego menu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pasztet:))Ten wygląda smacznie:)))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo chciałabym zrobić taki pasztet. Już kilka razy było blisko ale jakoś tak nie mam odwagi, boję się, że mi nie wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pasztety. Twój wygląda bardzo apetycznie . Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pasztety i zawsze robiłam na święta Wielkanocne.
    Niestety, w tym roku nie będzie go na naszym stole. Nie ma sensu robić dla dwóch osób.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy pasztet najlepszy "_ :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak domowy pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama będzie robiła pasztet z królika.

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny na świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń