DOMOWY PASZTET Z WĄTRÓBKAMI INDYCZYMI
Pasztet z wątróbkami indyczymi, najlepszy domowy, pachnący gałką muszkatołową.
Nie jest twardy, bardzo łatwo smaruje się na pieczywie.
500 g. wątróbki z indyka
500 g. mięsa, najlepsza jest karkówka
1 marchew
3 cebule
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1 kajzerka
2 jajka
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 ziaren pieprzu
sól
Cebule obrać, pokroić w krążki dać na patelnię. Do cebuli dodać masło, przyprawy tj; ziele, liść laurowy, sól według uznania, zmielony pieprz i wypłukaną wątróbkę.
Patelnię przykryć i wszystko razem dusić do 15 minut. Mieszając w trakcie.
Mięso zagotować z marchewką i solą w niewielkiej ilości wody.
Wątróbkę i ugotowane mięso wystudzić, zmielić. Dodać namoczoną bułkę, jajka, gałkę muszkatołową i przeciśnięte ząbki czosnku.
Liść laurowy należy wcześniej usunąć z wątróbki.
Masę na pasztet umieścić w dwóch formach keksówkach.
Piec w 180* 40-50 minut.
I nawet na kanapkę się nadaje :)
OdpowiedzUsuńPasztet to wspaniałe urozmaicenie wielkanocnego menu. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztet:))Ten wygląda smacznie:)))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo chciałabym zrobić taki pasztet. Już kilka razy było blisko ale jakoś tak nie mam odwagi, boję się, że mi nie wyjdzie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pasztety. Twój wygląda bardzo apetycznie . Pozdrawiam cieplutko 💖💖💖💖
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pasztety i zawsze robiłam na święta Wielkanocne.
OdpowiedzUsuńNiestety, w tym roku nie będzie go na naszym stole. Nie ma sensu robić dla dwóch osób.
Serdecznie pozdrawiam:)
Domowy pasztet najlepszy "_ :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy pasztet :)
OdpowiedzUsuńOj musi byc smaczny
OdpowiedzUsuńOj taki domowy pasztet zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńMoja mama będzie robiła pasztet z królika.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity pasztet!
OdpowiedzUsuńIdealny na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuń