niedziela, 13 września 2020

Kurki w sosie śmietanowym z makaronem

 

KURKI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Z MAKARONEM



Polecam smaczne połączenie sezonowych kurek  w sosie śmietanowym z makaronem.

200 g. makaronu (szerokie wstążki)

300 g. kurek

natka pietruszki

groszek konserwowy dwie łyżki

250 ml śmietanki 30%

3 łyżki śmietany 18% (kwaśnej)

1 cebula

2 ząbki czosnku

łyżka masła klarowanego

sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente.

Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek zgnieść, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Dodać odrobinę wody, wypłukane i pokrojone kurki, sól, pieprz i dusić pod przykryciem, ok. 5 minut.Następnie wlać obie śmietany i wymieszać. Pod koniec, czyli po następnych pięciu minutach wsypać groszek i pokrojoną natkę pietruszki.

Gotowy sos wymieszać z makaronem.

Smacznego.






8 komentarzy: