KURKI W SOSIE ŚMIETANOWYM
Z MAKARONEM
Polecam smaczne połączenie sezonowych kurek w sosie śmietanowym z makaronem.
200 g. makaronu (szerokie wstążki)
300 g. kurek
natka pietruszki
groszek konserwowy dwie łyżki
250 ml śmietanki 30%
3 łyżki śmietany 18% (kwaśnej)
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente.
Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek zgnieść, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.Dodać odrobinę wody, wypłukane i pokrojone kurki, sól, pieprz i dusić pod przykryciem, ok. 5 minut.Następnie wlać obie śmietany i wymieszać. Pod koniec, czyli po następnych pięciu minutach wsypać groszek i pokrojoną natkę pietruszki.
Gotowy sos wymieszać z makaronem.
Smacznego.
Ostatnio robiłam takie kurki ale z polędwiczką :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki sos kurkowy z makaronem.
OdpowiedzUsuńPysznie Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńPychota. Pozdrawiam cieplutko 💖
OdpowiedzUsuńJejuuu wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńTrochę się powtarzam, ale według mnie makaron to zawszy dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kurki w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń