wtorek, 24 maja 2022

Cynamonowe placuszki z jabłkami



 CYNAMONOWE PLACUSZKI Z MĄKĄ RYŻOWĄ I JABŁKAMI



Placuszki są chrupiące i pachnące cynamonem. Do ciasta dodałam mąkę ryżową, dzięki niej przy smażeniu nie wchłaniały tłuszczu. Dałam również płatki owsiane, aby jak najmniej mąki było w cieście i były bardziej w wersji fit. 

Przepis;

500 ml mleka
5 łyżek mąki ryżowej
2 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jabłka
 1łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Mleko, płatki, jaja i mąki zmiksować w blenderze, dodać sól i cynamon. Jabłka zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki i dodać do masy. 
Placuszki smażyć z obu stron na złocisty kolor. Do smażenia można użyć swój ulubiony i sprawdzony tłuszcz np, olej kokosowy, rzepakowy, oliwkę z oliwek. Placki nie wchłaniają tłuszczu. Polecam.

Smacznego







6 komentarzy:

  1. Pyszne. Uwielbiam takie placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają smakowicie :D Z mąki ryżowej nigdy nie korzystałam, muszę kiedyś wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie racuszki. 😊 🥞

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę kupić mąkę ryżową. Jestem ciekawa smaku tych placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite te placuszki :)

    OdpowiedzUsuń