CYNAMONOWE PLACUSZKI Z MĄKĄ RYŻOWĄ I JABŁKAMI
Placuszki są chrupiące i pachnące cynamonem. Do ciasta dodałam mąkę ryżową, dzięki niej przy smażeniu nie wchłaniały tłuszczu. Dałam również płatki owsiane, aby jak najmniej mąki było w cieście i były bardziej w wersji fit.
Przepis;
500 ml mleka
1/2 szklanki płatków owsianych naturalnych
5 łyżek mąki ryżowej
2 jaja
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jabłka
1łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Mleko, płatki, jaja i mąki zmiksować w blenderze, dodać sól i cynamon. Jabłka zetrzeć ze skórką na grubych oczkach tarki i dodać do masy.
Placuszki smażyć z obu stron na złocisty kolor. Do smażenia można użyć swój ulubiony i sprawdzony tłuszcz np, olej kokosowy, rzepakowy, oliwkę z oliwek. Placki nie wchłaniają tłuszczu. Polecam.
Smacznego
Pyszne. Uwielbiam takie placuszki.
OdpowiedzUsuńświetne placuszki
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :D Z mąki ryżowej nigdy nie korzystałam, muszę kiedyś wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie racuszki. 😊 🥞
OdpowiedzUsuńMuszę kupić mąkę ryżową. Jestem ciekawa smaku tych placuszków!
OdpowiedzUsuńSmakowite te placuszki :)
OdpowiedzUsuń