PIECZONA ZIELONA SOCZEWICA
Pieczona soczewica jest smaczna i aromatyczna, możesz jej użyć jako dodatek do pieczywa, mięs, zup, lub jeść solo.
1 kubek suchej zielonej soczewicy czyli 2 kubki ugotowanej
1 duża cebula
1 pietruszka
1/4 małego selera
3 ząbki czosnku
3 ziela angielskie
3 jagody jałowca
3 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżeczka mielonego kminku
1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki pieprzu
2 łyżki maki kukurydzianej
sól do smaku
olej do podsmażenia warzyw
1 mały słoiczek chrzanu na wierzch
Soczewicę zalej wodą, odstaw na 2 godziny a następnie ugotuj do miękkości.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
Patelnię rozgrzej z 3 łyżkami oleju(można dać więcej), dodaj posiekaną cebulę, startą pietruszkę, starty seler, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy (z wyjątkiem soli i pieprzu)
Smaż wszystko około 5 minut uważając aby nie przypalić przypraw.
W miedzy czasie zmiksuj ręcznym blenderem ugotowaną soczewicę.
Wyjmij z patelni ziarna pieprzu, jałowca i liście laurowe.
Przenieś wszystko z soczewicą do jednego naczynia i wymieszaj ze sobą. Dodaj sól i pieprz.
Wierch posmaruj warstwą chrzanu. Piecz 25 min. w 170-180*
Często robię to danie i bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńI have not eaten anything like this yet, but I am sure it tastes good.
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne. Muszę to zrobić.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Czasami robię różne tego tu soczewicowego jedzonka, z różnymi dodatkami ;) Przepyszne są.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam tak zrobionej soczewicy.
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie ❤️❤️
OdpowiedzUsuńJa nie przepadam za soczewicą, ale w tej wersji powinnam poznać i ocenić.
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam soczewicy. Muszę koniecznie do niej wrócić
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło i dobre słowo przesyłam
wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń👍🤩
OdpowiedzUsuńZieloną soczewicę uwielbia mała wnuczka:)
OdpowiedzUsuńJak jest na obiad w przedszkolu to zjada do czystego talerza:)
To coś dla mnie, uwielbiam soczewicę:)
OdpowiedzUsuń