czwartek, 6 czerwca 2024

Ciasto bez pieczenia

 CIASTO BEZ PIECZENIA

 Z MASĄ BUDYNIOWĄ

 I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ 



Przygotuj formę 30/40 i wyłóż ją papierem do pieczenia. 

Na papierze poukładaj podłużne biszkopty. Kupiłam opakowanie 220 g.

Masa budyniowa;

1 litr mleka 

4 żółtka 

1/2 szklanki cukru 

Otarta skórka z cytryny 

1 szklanka mąki krupczatki

250 g. miękkiego masła 

3 szklanki mleka zagotuj. W między czasie w pozostałym zimnym mleku wymieszaj mąkę krupczatkę, żółtka, cukier i dołóż skórkę z cytryny. Mieszankę wlej na gotujące mleko i energicznie mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Garnek zdejmij z ognia, nakryj folią i odłóż aż do całkowitego wystygnięcia.

Masło zmiksuj na puch i dokładaj po łyżce zimnego budyniu. 

Budyń wyłóż na biszkopty. Na wierzchu poukładałam śliwki suszone. Formę umieść w lodówce.

Polewa czekoladowa;

100 g. Czekolady gorzkiej 

100 g. Czekolady mlecznej 

100 ml. Śmietanki kremówki 

2 opakowania galaretek w proszku

Galaretki rozpuść we wrzątku, wrzątku powinno być o połowę mniej niż jest w opisie na opakowaniu.

Śmietankę podgrzej, wyłącz i wsyp pokruszone czekolady. Mieszaj, aż powstanie sos czekoladowy. Do powstałej mieszanki czekoladowej wlej zimną galaretkę. 

Tężejącą polewę czekoladową wylej na wierzch ciasta. 

Smacznego.




24 komentarze:

  1. Wyobrażam sobie, jakie to będzie pyszne! Zamierzam go przygotować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jak to ciasto pysznie wygląda! Skórka z cytryny musi fajnie podkręcac smak masy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej, jakie pyszne. Uwielbiam tego typu ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda a smaku można się tylko domyślać ale zapowiada się pyszotnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pero que postre más rico nos tres!! a mi me encanta todo lo que lleva chocolate!!

    OdpowiedzUsuń
  6. You are a great baker, dear friend, what a delight!!
    Kisses, have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  7. You are a great baker, dear friend, what a delight!!
    Kisses, have a good weekend

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale słodko! Uwielbiam ciasta bez pieczenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ¡¡Hola Marce!! Me encanta la textura de este pastel tipo pudin. Y esa cobertura de chocolate lo hace aún más apetecible. Muy buena idea. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe, aż się oblizałam na sam widok ^_^

    OdpowiedzUsuń
  11. ¡Sin horno! y que delicia de aspecto, me quedo la receta. Un abrazo

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ bym zjadła kawałek, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda smakowicie, chętnie sie skuszę na kawałek albo dwa

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ to smakowicie wygląda. Aż chciałoby się natychmiast spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda smakowicie 😀 Świetny pomysł na deser i na dodatek bez pieczenia 😍

    OdpowiedzUsuń
  16. Cytując Anne Hathaway:
    „Uwielbiam świeże warzywa, ale gdybym mogła, na śniadanie, obiad i kolację jadłabym desery.” – w szczególności takie jak ten :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak pychotka :) uwielbiam ciasta bez pieczenia szczególnie w lecie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepyszny deser- ciasto, je się oczami <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, wspaniały deser 👍 😊 Coś wspaniałego na podwieczorek.
    Pozdrawiam Cię cieplutko i ściskam Cię mocnov🤗🥰💖

    OdpowiedzUsuń
  20. Chętnie bym się poczęstowała... wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń