CIASTO BEZ PIECZENIA
Z MASĄ BUDYNIOWĄ
I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Przygotuj formę 30/40 i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Na papierze poukładaj podłużne biszkopty. Kupiłam opakowanie 220 g.
Masa budyniowa;
1 litr mleka
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
Otarta skórka z cytryny
1 szklanka mąki krupczatki
250 g. miękkiego masła
3 szklanki mleka zagotuj. W między czasie w pozostałym zimnym mleku wymieszaj mąkę krupczatkę, żółtka, cukier i dołóż skórkę z cytryny. Mieszankę wlej na gotujące mleko i energicznie mieszaj, aż powstanie gładki budyń. Garnek zdejmij z ognia, nakryj folią i odłóż aż do całkowitego wystygnięcia.
Masło zmiksuj na puch i dokładaj po łyżce zimnego budyniu.
Budyń wyłóż na biszkopty. Na wierzchu poukładałam śliwki suszone. Formę umieść w lodówce.
Polewa czekoladowa;
100 g. Czekolady gorzkiej
100 g. Czekolady mlecznej
100 ml. Śmietanki kremówki
2 opakowania galaretek w proszku
Galaretki rozpuść we wrzątku, wrzątku powinno być o połowę mniej niż jest w opisie na opakowaniu.
Śmietankę podgrzej, wyłącz i wsyp pokruszone czekolady. Mieszaj, aż powstanie sos czekoladowy. Do powstałej mieszanki czekoladowej wlej zimną galaretkę.
Tężejącą polewę czekoladową wylej na wierzch ciasta.
Smacznego.
Wyobrażam sobie, jakie to będzie pyszne! Zamierzam go przygotować.
OdpowiedzUsuńOj jak to ciasto pysznie wygląda! Skórka z cytryny musi fajnie podkręcac smak masy :-)
OdpowiedzUsuńJej, jakie pyszne. Uwielbiam tego typu ciasto.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda a smaku można się tylko domyślać ale zapowiada się pyszotnie:)
OdpowiedzUsuńPero que postre más rico nos tres!! a mi me encanta todo lo que lleva chocolate!!
OdpowiedzUsuńYou are a great baker, dear friend, what a delight!!
OdpowiedzUsuńKisses, have a good weekend
You are a great baker, dear friend, what a delight!!
OdpowiedzUsuńKisses, have a good weekend
Ale słodko! Uwielbiam ciasta bez pieczenia. :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuń¡¡Hola Marce!! Me encanta la textura de este pastel tipo pudin. Y esa cobertura de chocolate lo hace aún más apetecible. Muy buena idea. Besitos.
OdpowiedzUsuńWspaniałe, aż się oblizałam na sam widok ^_^
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń¡Sin horno! y que delicia de aspecto, me quedo la receta. Un abrazo
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła kawałek, pyszności!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie, chętnie sie skuszę na kawałek albo dwa
OdpowiedzUsuńAleż to smakowicie wygląda. Aż chciałoby się natychmiast spróbować.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie 😀 Świetny pomysł na deser i na dodatek bez pieczenia 😍
OdpowiedzUsuńCytując Anne Hathaway:
OdpowiedzUsuń„Uwielbiam świeże warzywa, ale gdybym mogła, na śniadanie, obiad i kolację jadłabym desery.” – w szczególności takie jak ten :)
Pozdrawiam
Jak pychotka :) uwielbiam ciasta bez pieczenia szczególnie w lecie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny deser- ciasto, je się oczami <3
OdpowiedzUsuńWow, wspaniały deser 👍 😊 Coś wspaniałego na podwieczorek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i ściskam Cię mocnov🤗🥰💖
Chętnie bym się poczęstowała... wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie I pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńWgląda smakowicie
OdpowiedzUsuń