sobota, 18 maja 2024

Kruche ciasto z truskawkami

 KRUCHE CIASTO

 Z TRUSKAWKAMI 




Wiosenne ciasto z truskawkami i bezą. Pyszne i pachnące wanilią.

Składniki na dużą blaszkę;

800 g. truskawek 🍓🍓🍓

300 g mąki pszennej 

Szczypta soli 

6 łyżek cukru z wanilią 

200 g. Masła 

4 żółtka 

1 łyżka zimnej wody 

Mąkę przesiej do miski, zrób dołeczek. Dodaj cukier waniliowy, żółtka, sól, zimną wodę i pokrojone masło. Szybko zagnieść. Ulep kulę i włóż ja do woreczka. Z ciasta okrój kawałek i włóż do zamrażarki na kruszonkę. Pozostałe owin we folię i włóż do lodówki na pół godziny. 

Po tym czasie rozwałkuj go na papierze do pieczenia i zrób widelcem dziurki. Piecz 20 minut w 180*C.



Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
4 białka które zostały z żółtek zmiksuj na puch z 1/2 szklanki cukru. 

Surową bezę wyłóż na truskawki i posyp zamrożonym i startym kawałkiem ciasta.

Piecz opcja góra/ dół w temperaturze 170* przez 20 minut.





Smacznego 🍓

39 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie:)))bardzo lubię ciasta z truskawkami:)))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam takiego ciasta. Musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało mi truskawkami....
    Pozdrawiam wszystkimi kolorami maja

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie wykorzystam przepis i też zrobię takie pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem czy zauważyłaś, że jeden kawałek zniknął:)
    Przyznaję się, to ja go zgarnęłam bo nie mogłam się oprzeć:)
    Wygląda bardzo apetycznie! Mniammm...

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh, pyszota, na pewno zrobię takie ciasto, bo uwielbiam truskawki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko co z truskawkami uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dobrym pomysłem jest przykrycie owoców ciasta białymi bezami. Pozdrowienia od siempreseraprimavera.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrzac na zdjecia czuje jak cudnie pachnie to ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany jak bym zjadła takie ciasto, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie, kocham truskawki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przympomina mi trochę naszego skubańca , tzn w naszym rejonie :) Zrobię i taką wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo wspaniałe, a jednoczenie proste do przygotowania ciasto. Dość podobnie przygotowuje się, jak skubańca, lecz tutaj zamiast dżemu są truskawki. Taka wersja ciasta mi się najbardziej podoba. Świetny i kreatywny sposób na przygotowanie ciasta. Dobra robota 👍😊
    Pozdrawiam Cię cieplutko i ściskam Cię mocno 🤗🤲💖

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pychota, koniecznie muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię tego typu ciasta. Muszę je kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ to musi być pyszne. Planuję zrobić coś podobnego

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychotka :) mogłabym jeść takie ciasto na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękujemy, że wpadłeś się przywitać. Zostanę na Twoim blogu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pysznie. Uwielbiam ciasta z truskawkami. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Takie ciasta zawsze smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam truskawki w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie ciasta :) ten czas jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis :D Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  24. ¡¡Hola Marce!! Qué postre tan rico que has preparado, con fresas, que me encantan. Es ideal para darnos un capricho después de comer. Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  25. Pora na pyszne ciasta z owocami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. To ciasto wygląda obłędnie. Narobiłaś mi ogromnej ochoty .
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepysznie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. You have a fantastic cake. Congratulations.
    Happy Thursday. 😘

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ ono smakowicie wygląda. Truskawki są trzeba jutro wypróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam owoce, lubię ciasta ale nie zjem ciasta z owocami :) i mój syn ma to po mnie.

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo apetycznie wygląda te ciasto 😊 i już po zdjęciu widzę, że na pewno również wyśmienicie smakuje 😊.

    OdpowiedzUsuń