KRUCHE CIASTO
Z TRUSKAWKAMI
Wiosenne ciasto z truskawkami i bezą. Pyszne i pachnące wanilią.
Składniki na dużą blaszkę;
800 g. truskawek 🍓🍓🍓
300 g mąki pszennej
Szczypta soli
6 łyżek cukru z wanilią
200 g. Masła
4 żółtka
1 łyżka zimnej wody
Mąkę przesiej do miski, zrób dołeczek. Dodaj cukier waniliowy, żółtka, sól, zimną wodę i pokrojone masło. Szybko zagnieść. Ulep kulę i włóż ja do woreczka. Z ciasta okrój kawałek i włóż do zamrażarki na kruszonkę. Pozostałe owin we folię i włóż do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie rozwałkuj go na papierze do pieczenia i zrób widelcem dziurki. Piecz 20 minut w 180*C.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
4 białka które zostały z żółtek zmiksuj na puch z 1/2 szklanki cukru.
Surową bezę wyłóż na truskawki i posyp zamrożonym i startym kawałkiem ciasta.
Piecz opcja góra/ dół w temperaturze 170* przez 20 minut.
Wygląda przepysznie:)))bardzo lubię ciasta z truskawkami:)))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciasta. Musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńZapachniało mi truskawkami....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkimi kolorami maja
Chętnie wykorzystam przepis i też zrobię takie pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy zauważyłaś, że jeden kawałek zniknął:)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję się, to ja go zgarnęłam bo nie mogłam się oprzeć:)
Wygląda bardzo apetycznie! Mniammm...
Oh, pyszota, na pewno zrobię takie ciasto, bo uwielbiam truskawki.
OdpowiedzUsuńWszystko co z truskawkami uwielbiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dobrym pomysłem jest przykrycie owoców ciasta białymi bezami. Pozdrowienia od siempreseraprimavera.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPatrzac na zdjecia czuje jak cudnie pachnie to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńO rany jak bym zjadła takie ciasto, mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, kocham truskawki :)
OdpowiedzUsuńPrzympomina mi trochę naszego skubańca , tzn w naszym rejonie :) Zrobię i taką wersję :)
OdpowiedzUsuńBardzo wspaniałe, a jednoczenie proste do przygotowania ciasto. Dość podobnie przygotowuje się, jak skubańca, lecz tutaj zamiast dżemu są truskawki. Taka wersja ciasta mi się najbardziej podoba. Świetny i kreatywny sposób na przygotowanie ciasta. Dobra robota 👍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię cieplutko i ściskam Cię mocno 🤗🤲💖
Ale pychota, koniecznie muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego typu ciasta. Muszę je kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne. Planuję zrobić coś podobnego
OdpowiedzUsuńPychotka :) mogłabym jeść takie ciasto na okrągło :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, że wpadłeś się przywitać. Zostanę na Twoim blogu.
OdpowiedzUsuńPysznie. Uwielbiam ciasta z truskawkami. :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta zawsze smakują :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :) ten czas jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :D Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
¡¡Hola Marce!! Qué postre tan rico que has preparado, con fresas, que me encantan. Es ideal para darnos un capricho después de comer. Besitos.
OdpowiedzUsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńPora na pyszne ciasta z owocami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMusi smakować wybornie
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie. Narobiłaś mi ogromnej ochoty .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Przepysznie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńYou have a fantastic cake. Congratulations.
OdpowiedzUsuńHappy Thursday. 😘
Superb cake ♥
OdpowiedzUsuńAleż ono smakowicie wygląda. Truskawki są trzeba jutro wypróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam owoce, lubię ciasta ale nie zjem ciasta z owocami :) i mój syn ma to po mnie.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda te ciasto 😊 i już po zdjęciu widzę, że na pewno również wyśmienicie smakuje 😊.
OdpowiedzUsuńU mnie też królują truskawki :)
OdpowiedzUsuń