BRYNDZOWE HALUSZKI
Haluszki to drobne kluseczki ziemniaczane z bryndzą, polane smażonym boczkiem. Danie takie jadłam na Słowacji i tak bardzo mi posmakowało, że szukałam przepisu i znalazłam go w kuchniach świata.
- 4 średnie ziemniaki
- 130 gramów boczku
- 200 gramów bryndzy (2 okrągłe pojemniczki)
- 120 gramów mąki pszennej typu 500 lub 550
- 2 łyżki mleka
- 3 gramy soli (na końcu łyżeczki)
- 1 łyżeczka śmietany 12%
Ziemniaki trzemy na purée. Na tarce są specjalne oczka do tego, ja mam urządzenie do kruszenia ciastek i w nim zmiksowałam ziemniaczki na miazgę. Dodałam mąkę i sól. Dokładnie wymieszałam. Do garnka wlej wodę w ilości 3/4 garnka i gotuj. Miazgę przecieraj przez specjalna tarkę do klusek. Gotuj, jak wypłyną to jeszcze ok 4 minuty. Każdą porcję ugotowanych kluseczek przelej na sitku chłodną wodą.
Boczek drobno pokrój i smaż na małym ogniu, aż dobrze się wytopi i będzie chrupiący.
Do kluseczek wlewamy mleko i dodajemy bryndzę na końcu śmietanę. Podgrzewamy, aż bryndza się rozpuści. Tak przygotowane haluszki polewamy boczkiem.
Smacznego.
Zrobię na pewno z wegańskim boczkiem.
OdpowiedzUsuńMniam. Jakie smaczne jedzonko.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, ale nie moje klimaty. Ważne aby każdy nalazł coś dla siebie i na pewno Twój przepis zainspiruje niejednego kuchniomaniaka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Nie znałam takich kluseczek a wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo podobny do spezle, które je się z gulaszem austro-węgierskim
OdpowiedzUsuńFajne kluseczki, takich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie.
OdpowiedzUsuńCoś egzotycznego :) Wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńCiekawa potrawa :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich kluseczek, a kluski uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńAz zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńRewelacja 🧡👌. Spróbowałabym z ogromną przyjemnością takich kluseczek 😍
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, niestety połowa z tych produktów nie jest dla mnie... ale dobrą bryndzę lubię:)
OdpowiedzUsuń