poniedziałek, 24 lutego 2025

Serowe krakersy

 

SEROWE KRAKERSY 




Serowe krakersy są bardzo łatwe w przygotowaniu i mega chrupiące. Dodałam do nich sól i pieprz. Myślę, że inne dodatki są zbyteczne, ponieważ smak i zapach sera jest dominujący. Starałam też trochę sera pomarańczowego.


Przepis;

100 g. miękkiej margaryny 
100 g. sera żółtego 
100 g. mąki pszennej 
1 żółtko 
sól  (na końcu łyżeczki) i pieprz.

Ser zetrzyj na drobnej tarce, dodaj margarynę, żółtko i przesianą mąkę oraz sól i pieprz. Masę wymieszaj, uformuj kulkę, umieść we folii i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj i zrób dziurki np. tytką do kremu. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200* i piecz 6-8 minut góra/dół.







2 komentarze: