DROŻDŻÓWKA Z SEREM
Ciasto drożdżowe, a raczej duża drożdżówa z serem. Wyrośnięta, pulchna, doskonała do kubka mleka.
Składniki na formę o śr, 30 cm;
30 g, świeżych drożdży
1 jajko
160 ml. mleka
300 g. mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z wanilią
40 g. cukru pudru
50 g. masła
Do przesianej mąki dodaj cukry, pokruszone drożdże, letnie mleko, jajko i rozpuszczone masło. Mleko wcześniej lekko podgrzej. Ciasto mieszaj mikserem ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Jeśli nie posiadasz takowego, zagnieć ręcznie ok. 5 minut. Z ciasta uformuj kulę, umieść ją w misce, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut.
Ciasto sobie rośnie, a ty możesz w tym czasie przygotować masę serową. Twaróg wyjmij dużo wcześniej z lodówki.
Masa serowa;
250 g. twarogu półtłustego w kostce
1duże jajo
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
Wszystko umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem. Jeżeli lubisz możesz dodać rodzynki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść masę serową. Piecz 25 minut w 170*
Smacznego.
Bardzo lubię drożdżowe z serem domowego wypieku.
OdpowiedzUsuńTo nasze najulubieńsze ciasto:)
OdpowiedzUsuńRobię je troszkę inaczej ale to akurat nie ma znaczenia, bo każde smakuje pyszotnie!!! Właśnie jutro piekę:)
Pozdrawiam cieplutko🤗🌺
Uwielbiam drozdzowe ciasta i z kruszonką, owocami, makirm,serem,cynamonem.Pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńMałgosiu, taka domowa drożdżówka to musi smakować wspaniale, bo i apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNiestety na pieczenie ciasta drożdżowego jeszcze się nie odważyłam... może kiedyś ;-))
Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci dobrego weekendu!
Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńNie znałam wcześniej tego przepisu, ale zapowiada się apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWitaj majową sobotą
OdpowiedzUsuńKiedyś uwielbiałam. Teraz już niestety nie dla mnie....
Pozdrawiam przygotowaniami do wyjazdu
Małgosiu!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ogromnej ochoty na domową drożdżówkę. Twoja wygląda smakowicie.
Serdecznie pozdrawiam:)
Lubię drożdżówki z serem, ale po prostu kupuję- jedną lub dwie. Nigdy nie miałam talentu kulinarnego.🙁
OdpowiedzUsuńTutaj mamy tort podobny do tego, który nazywamy "Tort z ricotty". Różnica polega na tym, że tutaj używamy ciasta brisé, a nie drożdżowego, jak to, które zrobiłeś.
OdpowiedzUsuńDrożdżowe to moje ulubione. Jedno już piekę z Twojego przepisu , zrobię i to na pewno. Miłego weekendu ♥️
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam piekarnika
OdpowiedzUsuńPycha drożdżowe :-) Muszę upiec z rabarbarem ^_^
OdpowiedzUsuńCudowna 🧡. Musi być pyszna i niezwykle delikatna 🥰
OdpowiedzUsuńDo kawki idealne :) U nas pow-nonie drożdżówki z rabarbarem i dziś skusiłam się też na dżem z rabarbaru :)
OdpowiedzUsuńUmiem naprawdę wiele rzeczy upiec, zrobić, wymyślić, ale drożdżówka to chyba moja pięta Achillesowa.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Smakowicie. :) W sam raz do filiżanki aromatycznej kawy.
OdpowiedzUsuńPyszna, puchata i pełna smaku drożdżówka! Mniam mniam! Udanego tygodnia 😘
OdpowiedzUsuńwitam serdecznie💚
OdpowiedzUsuńuwielbiam drożdżowe ciasta! dziękuje bardzo za przepisy..😊
- pozdrawiam ciepło, cudowności moc każdego dnia🤗😘
No zdecydowanie nie ma jak takie domowej roboty drożdzówki <3
OdpowiedzUsuńRobisz smaka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki, a taka zrobiona samodzielnie, jeszcze bardziej smakuje.
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto, to dla mnie zawsze powrót do smaków dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMmmm :o zjadłabym ♥ Ale jeszcze miesiąc redukcji :c
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Angelika
Wygląda bardzo apetycznie. Zapraszam na swój blog http://krystynaczarnecka.pl/
OdpowiedzUsuńAle bym teraz zjadła!
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuńTeż lubimy takie drożdżówki. U nas często z drożdżowego ciasta coś pochce. Jak nie pizza to zapiekanka, to drożdżówki, albo bułeczki. Na przekąskę zawsze coś.
¡¡Hola Malgorzata!! Me encanta este tremendo bizcocho panadero con queso. Para disfrutarlo en cualquier momento, en el desayuno, en la merienda o como postre. ¡¡Riquísimo!! Besitos.
OdpowiedzUsuńEstupendo bizcocho, tiene que estar riquísimo
OdpowiedzUsuńAbrazos
Faktycznie drożdżówa! :)
OdpowiedzUsuńBeautiful post
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe, kiedyś piekłam bardzo często, niestety teraz zgaga nie pozwala:-(
OdpowiedzUsuńI love it!
OdpowiedzUsuń