piątek, 9 maja 2025

Drożdżówka z serem


 DROŻDŻÓWKA Z SEREM


Ciasto drożdżowe, a raczej duża drożdżówa z serem. Wyrośnięta, pulchna, doskonała do kubka mleka.


Składniki na formę o śr, 30 cm;

30 g, świeżych drożdży
1 jajko
160 ml. mleka
300 g. mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z wanilią
40 g. cukru pudru
50 g. masła

Do przesianej mąki dodaj cukry, pokruszone drożdże, letnie mleko, jajko i rozpuszczone masło. Mleko wcześniej lekko podgrzej. Ciasto mieszaj mikserem ze specjalną końcówką do ciast drożdżowych. Jeśli nie posiadasz takowego, zagnieć ręcznie ok. 5 minut. Z ciasta uformuj kulę, umieść ją w misce, nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 50 minut.

Ciasto sobie rośnie, a ty możesz w tym czasie przygotować masę serową. Twaróg wyjmij dużo wcześniej z lodówki. 

Masa serowa;

250 g. twarogu półtłustego w kostce
1duże jajo
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.

Wszystko umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj blenderem. Jeżeli lubisz możesz dodać rodzynki.




Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu umieść masę serową. Piecz 25 minut w 170*


Smacznego.



34 komentarze:

  1. Bardzo lubię drożdżowe z serem domowego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  2. To nasze najulubieńsze ciasto:)
    Robię je troszkę inaczej ale to akurat nie ma znaczenia, bo każde smakuje pyszotnie!!! Właśnie jutro piekę:)
    Pozdrawiam cieplutko🤗🌺

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drozdzowe ciasta i z kruszonką, owocami, makirm,serem,cynamonem.Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  4. Małgosiu, taka domowa drożdżówka to musi smakować wspaniale, bo i apetycznie wygląda!
    Niestety na pieczenie ciasta drożdżowego jeszcze się nie odważyłam... może kiedyś ;-))
    Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci dobrego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie znałam wcześniej tego przepisu, ale zapowiada się apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj majową sobotą
    Kiedyś uwielbiałam. Teraz już niestety nie dla mnie....
    Pozdrawiam przygotowaniami do wyjazdu

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosiu!
    Narobiłaś mi ogromnej ochoty na domową drożdżówkę. Twoja wygląda smakowicie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię drożdżówki z serem, ale po prostu kupuję- jedną lub dwie. Nigdy nie miałam talentu kulinarnego.🙁

    OdpowiedzUsuń
  10. Tutaj mamy tort podobny do tego, który nazywamy "Tort z ricotty". Różnica polega na tym, że tutaj używamy ciasta brisé, a nie drożdżowego, jak to, które zrobiłeś.

    OdpowiedzUsuń
  11. Drożdżowe to moje ulubione. Jedno już piekę z Twojego przepisu , zrobię i to na pewno. Miłego weekendu ♥️

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha drożdżowe :-) Muszę upiec z rabarbarem ^_^

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna 🧡. Musi być pyszna i niezwykle delikatna 🥰

    OdpowiedzUsuń
  14. Do kawki idealne :) U nas pow-nonie drożdżówki z rabarbarem i dziś skusiłam się też na dżem z rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Umiem naprawdę wiele rzeczy upiec, zrobić, wymyślić, ale drożdżówka to chyba moja pięta Achillesowa.

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się smakowicie ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie. :) W sam raz do filiżanki aromatycznej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszna, puchata i pełna smaku drożdżówka! Mniam mniam! Udanego tygodnia 😘

    OdpowiedzUsuń
  19. witam serdecznie💚
    uwielbiam drożdżowe ciasta! dziękuje bardzo za przepisy..😊
    - pozdrawiam ciepło, cudowności moc każdego dnia🤗😘

    OdpowiedzUsuń
  20. No zdecydowanie nie ma jak takie domowej roboty drożdzówki <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam drożdżówki, a taka zrobiona samodzielnie, jeszcze bardziej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam drożdżowe ciasto, to dla mnie zawsze powrót do smaków dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmm :o zjadłabym ♥ Ale jeszcze miesiąc redukcji :c
    Miłego dnia :)
    Angelika

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda bardzo apetycznie. Zapraszam na swój blog http://krystynaczarnecka.pl/

    OdpowiedzUsuń
  25. Pycha
    Też lubimy takie drożdżówki. U nas często z drożdżowego ciasta coś pochce. Jak nie pizza to zapiekanka, to drożdżówki, albo bułeczki. Na przekąskę zawsze coś.

    OdpowiedzUsuń
  26. ¡¡Hola Malgorzata!! Me encanta este tremendo bizcocho panadero con queso. Para disfrutarlo en cualquier momento, en el desayuno, en la merienda o como postre. ¡¡Riquísimo!! Besitos.

    OdpowiedzUsuń
  27. Estupendo bizcocho, tiene que estar riquísimo

    Abrazos

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam drożdżowe, kiedyś piekłam bardzo często, niestety teraz zgaga nie pozwala:-(

    OdpowiedzUsuń