czwartek, 19 czerwca 2025

Budyń jaglany z jabłkiem


 BUDYŃ JAGLANY Z JABŁKIEM




Budyń z kaszy jaglanej z jabłkiem, syropem klonowym i morwą.

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 jabłko
1 łyżka masła
sól (na końcu łyżeczki
syrop klonowy
morwa lub ulubione orzechy pokrojone

Kaszę wsyp na sitko i dokładnie przelej wodą bieżącą. Do garnka wlej dwie szklanki wody, wsyp kaszę , posól i dodaj łyżkę masła. Gotuj na małej mocy palnika, 8-10 minut. Jabłko obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dołóż do gotującej kaszy. Kontynuuj gotowanie, jeszcze 5 minut. Wyłącz, zblenduj na gładką masę. Przełóż do szklaneczek, salaterek lub pucharków. Wierzch polej syropem klonowym i posyp morwą.
Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty, należy dodać odrobinę więcej wody.

Smacznego.




9 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł. Kiedyś robiłam takie budynie, jeszcze gdy mieszkałam w Polsce. Z czasem jakoś przestałam je robić, dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego budyniu jeszcze nie jadłam. Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Se ve un poztre muy rico y fácil de hacer. Gracias

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię budyń jaglany. Takiego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Przeapetycznie wygląda ten budyń, wyszedł z niego prawdziwy deser :D

    OdpowiedzUsuń