BUDYŃ JAGLANY Z JABŁKIEM
Budyń z kaszy jaglanej z jabłkiem, syropem klonowym i morwą.
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 jabłko
1 łyżka masła
sól (na końcu łyżeczki
syrop klonowy
morwa lub ulubione orzechy pokrojone
Kaszę wsyp na sitko i dokładnie przelej wodą bieżącą. Do garnka wlej dwie szklanki wody, wsyp kaszę , posól i dodaj łyżkę masła. Gotuj na małej mocy palnika, 8-10 minut. Jabłko obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i dołóż do gotującej kaszy. Kontynuuj gotowanie, jeszcze 5 minut. Wyłącz, zblenduj na gładką masę. Przełóż do szklaneczek, salaterek lub pucharków. Wierzch polej syropem klonowym i posyp morwą.
Jeżeli budyń będzie zbyt gęsty, należy dodać odrobinę więcej wody.
Smacznego.
Bardzo fajny pomysł. Kiedyś robiłam takie budynie, jeszcze gdy mieszkałam w Polsce. Z czasem jakoś przestałam je robić, dzięki za przypomnienie :)
OdpowiedzUsuńTakiego budyniu jeszcze nie jadłam. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Se ve un poztre muy rico y fácil de hacer. Gracias
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam, wygląda pysznie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię budyń jaglany. Takiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie!!
OdpowiedzUsuńPrzeapetycznie wygląda ten budyń, wyszedł z niego prawdziwy deser :D
OdpowiedzUsuń