czwartek, 28 sierpnia 2025

Łagodny sos Ajvar



Łagodny Ajvar



 



Przepis;

3 kg papryki czerwonej
1 szklanka cukru
1 szklanka oliwy
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 słoiczki po 200 g. każdy przecieru pomidorowego

Paprykę wymyj i usuń gniazda nasienne, czosnek obierz. Paprykę z czosnkiem zmiel w maszynce do mielenie mięsa. Do zmielonych warzyw wlej oliwę i ocet. Wsyp cukier, sól, przyprawy i dołóż przecier pomidorowy. Wymieszaj. Umieść na palniku i gotuj na małej mocy 15 minut. Pamiętaj o mieszaniu. Gorący przecier przełóż do słoiczków, zakręć. Każdy słoik odwróć do góry dnem na 15 minut. 
Ten sos można od razu spożywać, gorąco polecam.

19 komentarzy:

  1. Świetny 🧡. Musi być pyszny i bardzo aromatyczny 🥰

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Kochana :) brzmi super naprawdę. Lubię takie rzeczy. Jestem wielkim smakoszem przetworów. Super.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ten przepis. Ja co prawda, już nie robię przetworów, ale moja córka jak najbardziej i do tego to sos, które bardzo lubi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna propozycja, ale dla mnie bez czosnku. Mam wrażenie, że czosnek jest w Polsce dodawany niemal do wszystkich dań :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno skorzystam. Robiłam podobnie w zeszłym roku. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam ale warto mieć taką recepturę na przyszłość, może się kiedyś przydać ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ajvar ale do tej pory korzystałam z 'kupnego'. Nawet do głowy mi nie przyszło, że mogę go sama zrobić. A tu proszę! Przepis jak na zamówienie🙂

    OdpowiedzUsuń
  8. Łatwy przepis, a sezon na paprykę dodatkowo zachęca :) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. W tym roku kilka słoiczków przywiozłam z Chorwacji. Jednak zrobiony w domu jest najlepszy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie przetwory,a przygotowane własnoręcznie dają gwarancję smaku i jakości. Wszystkiego dobrego we wrześniu 🍄🍁

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, dziękuję za przepis🌶😊
    Pozdrawiam smacznie🤗🌻☕

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :) w zimie taki słoiczek to skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  14. I'm not a big fan of super spicy stuff so a mild recipe is perfect. Looks good.

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny przepis na własny sos:)

    OdpowiedzUsuń
  16. A czy można paprykę zblendować, zamiast zmielić.

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na domowy sos, można go doprawić tak jak się lubi :)

    OdpowiedzUsuń