Łagodny Ajvar
Przepis;
3 kg papryki czerwonej
1 szklanka cukru
1 szklanka oliwy
3 ząbki czosnku
2 łyżki soli
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2 słoiczki po 200 g. każdy przecieru pomidorowego
Paprykę wymyj i usuń gniazda nasienne, czosnek obierz. Paprykę z czosnkiem zmiel w maszynce do mielenie mięsa. Do zmielonych warzyw wlej oliwę i ocet. Wsyp cukier, sól, przyprawy i dołóż przecier pomidorowy. Wymieszaj. Umieść na palniku i gotuj na małej mocy 15 minut. Pamiętaj o mieszaniu. Gorący przecier przełóż do słoiczków, zakręć. Każdy słoik odwróć do góry dnem na 15 minut.
Ten sos można od razu spożywać, gorąco polecam.
Świetny 🧡. Musi być pyszny i bardzo aromatyczny 🥰
OdpowiedzUsuńWitaj Kochana :) brzmi super naprawdę. Lubię takie rzeczy. Jestem wielkim smakoszem przetworów. Super.
OdpowiedzUsuńDzięki za tę recepturę!
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis. Ja co prawda, już nie robię przetworów, ale moja córka jak najbardziej i do tego to sos, które bardzo lubi :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja, ale dla mnie bez czosnku. Mam wrażenie, że czosnek jest w Polsce dodawany niemal do wszystkich dań :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam. Robiłam podobnie w zeszłym roku. Pychotka.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ale warto mieć taką recepturę na przyszłość, może się kiedyś przydać ;)
OdpowiedzUsuńLubię ajvar ale do tej pory korzystałam z 'kupnego'. Nawet do głowy mi nie przyszło, że mogę go sama zrobić. A tu proszę! Przepis jak na zamówienie🙂
OdpowiedzUsuńŁatwy przepis, a sezon na paprykę dodatkowo zachęca :) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny przepis.
OdpowiedzUsuńW tym roku kilka słoiczków przywiozłam z Chorwacji. Jednak zrobiony w domu jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przetwory,a przygotowane własnoręcznie dają gwarancję smaku i jakości. Wszystkiego dobrego we wrześniu 🍄🍁
OdpowiedzUsuńPycha, dziękuję za przepis🌶😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam smacznie🤗🌻☕
Super :) w zimie taki słoiczek to skarb :)
OdpowiedzUsuńI'm not a big fan of super spicy stuff so a mild recipe is perfect. Looks good.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis na własny sos:)
OdpowiedzUsuńA czy można paprykę zblendować, zamiast zmielić.
OdpowiedzUsuńNigdy nie blendowałam surowa papryka jest twarda.
UsuńŚwietny pomysł na domowy sos, można go doprawić tak jak się lubi :)
OdpowiedzUsuń