piątek, 30 grudnia 2016

Tarta jaglana z frużeliną jabłkowo-brzoskwiniową

Bardzo smaczna i niekonwencjonalna tarta. Spód to kasza jaglana z dodatkiem rodzynek a wierzch to pyszna masa z jabłek i brzoskwiń, które zagotowałam i dodałam do nich opakowanie kisielu morelowego. Nie dość, że efektownie wygląda to jeszcze bardzo smakuje.





składniki na ciasto;

2 szklanki wody
1 szklanka kaszy jaglanej
2 łyżki masła
1/3 łyżeczki soli
kromka chleba pszennego bez skórki
łyżka rodzynek
mała łyżeczka skórki pomarańczowej
2 łyżki cukru

Kaszę należy wypłukać na sitku. Zalać wodą, dodać masło, sól i zagotować al dente.
Do zagotowanej kaszy dodać drobno podrobiony chleb, rodzynki, skórkę pomarańczową i cukier. Wymieszać. Wyłożyć na blachę na tarty, przykryć folią aluminiową i piec w 180* przez 15 minut.


składniki na wierzch;

1/2 kilograma obranych i pokrojonych jabłek
1/2 brzoskwiń z puszki
kisiel morelowy bez cukru
4 łyżki cukru

Jabłka dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie należy dodać brzoskwinie, cały syrop z puszki i cukier. Podgotować chwilkę. Pognieść owoce widelcem.

W 1/2 szklanki rozpuścić kisiel i wlać do gorącej masy owocowej podgrzewać jeszcze około dwóch minut.

Na upieczone ciasto wyłożyć frużelinę. Ostudzić.

Smacznego :)




23 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę zachęcająco!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto, podoba mi się spód z kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjny pomysł z tą tartą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi pysznie, koniecznie trzeba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny pomysł na tartę. Świetnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie bym zjadła. Moc owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniam, uwielbiam takie słodkie owocowe tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudownie wygląda, chciałabym teraz chociaż jeden malusieńki kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest coś dla mnie? Ja bardzo chętnie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis. Kaszę jaglaną uwielbiam, więc ta tarta na pewno posmakowałaby mi:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasta z kaszy jaglanej! A do tego tyle owoców, musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wszystkim dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Małgosiu, wszystkiego co najlepsze Dla Ciebie i Twojej rodziny na ten Nowy Rok ! Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  14. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :)

    zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. E, fajna tarta :) Pani zawsze ma ciekawe pomysły na pyszne ciasta :)
    Serdecznie Panią pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto z kaszy jaglanej zawsze świetnie smakuje z różnymi dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo mi się podoba ten pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń