wtorek, 13 grudnia 2016

Sos z kawałkami pieczarek




1/2 kg pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki masła
łyżka oleju
sól do smaku
pieprz 1/2 łyżeczki
tymianek 1/3 łyżeczki
papryka słodka grillowana 1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki bazylii
 sos;
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody

Pieczarki należy obrać i pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Obydwa składniki dusimy pod przykryciem z łyżką oleju.
Pieczarki puszczą wodę, więc najlepiej być oszczędnym w jej dolewaniu.

Do miękkich warzyw należy dodać przyprawy i gotować na małym ogniu.
W osobnym naczyniu robimy sos.
Czyli śmietanę, mąkę i wodę mieszamy ze sobą.
A następnie wlewamy do ugotowanych i doprawionych warzyw.
Gotujemy chwilkę.
Smacznego :)


5 komentarzy: