1/2 kg pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki masła
łyżka oleju
sól do smaku
pieprz 1/2 łyżeczki
tymianek 1/3 łyżeczki
papryka słodka grillowana 1/2 łyżeczki
1/2 łyżeczki bazylii
sos;
3 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
1/2 szklanki wody
Pieczarki należy obrać i pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Obydwa składniki dusimy pod przykryciem z łyżką oleju.
Pieczarki puszczą wodę, więc najlepiej być oszczędnym w jej dolewaniu.
Do miękkich warzyw należy dodać przyprawy i gotować na małym ogniu.
W osobnym naczyniu robimy sos.
Czyli śmietanę, mąkę i wodę mieszamy ze sobą.
A następnie wlewamy do ugotowanych i doprawionych warzyw.
Gotujemy chwilkę.
Smacznego :)
Pyszny sosik :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię pieczarki i często goszczą u mnie w kuchni! pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie za nimi nie przepadam ale Mąż by takim sosem pysznym z pewnością nie pogardzil :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki sos.:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sos pieczarkowy :)
OdpowiedzUsuń