składniki;
15 kromek chleba tostowego pszennego ze skórką
1/3 kostki masła
olej do posmarowania naczynia
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany ( 12% )
1/3 szklanki cukru i mały cukier waniliowy
3 jaja
200 g. moreli
50 g. rodzynek
wykonanie;
Morele i rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut.
Kromki chleba należy posmarować cienko masłem.
Pieczywo należy ułożyć warstwami w natłuszczonym naczyniu.
Na każdą warstwę układać namoczone morele i rodzynki.
Mleko, śmietanę i cukier należy umieścić w rondlu i prawie doprowadzić do wrzenia. Do podgrzanego mleka i śmietany wrzucić jajka.
Krem z jajek i śmietany przecedzić przez sito, wprost na pieczywo. I poczekać aż wsiąknie.
Piekłam około 50 minut w 160*
Brytfankę miałam w kształcie serca.
Polecam gorąco :)
Dodaj napis |
Fajny pomysł Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Koniecznie muszę wypróbować, bo zapowiada się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł i to bardzo :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :-) wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńO jaka fajna aranżacja puddingu! Apetycznie! Musze chyba ukraść Twoj przepis i wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że mój pomysł się spodobał :)
UsuńNigdy tego nie jadłyśmy ale chciałybyśmy u kogoś spróbować :P Szkoda, że nie znamy nikogo takiego.
OdpowiedzUsuńDziewczyny zróbcie zatem same :)
UsuńBardzo oryginalny ten pudding, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńOryginalny pomysł. Nigdy bym nie wpadła na takie połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kuchnię angielską :) Z pieczywa tostowego najbardziej lubię przyrządzić tosty francuskie na słodko :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności na tym blogu ;)
Pozdrowionka ode mnie ;)
Patryk
Patryku bardzo mnie cieszą Twoje pochlebne słowa (eksperta od żywienia ) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję za miłe słowa ;) Koniecznie spróbuję tego puddingu, bo przyznam, że nigdy jeszcze go nie jadłem. Jedynie to tosty francuskie, które często je robię.
UsuńPozdrawiam.
Chętnie spróbuję wygląda pysznie.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i również pozdrawiam :)
UsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńFantastyczny i szybki deser! :)
OdpowiedzUsuńO Małgosiu ale zaszalałaś :))
OdpowiedzUsuńsuper wersja puddingu :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o takim puddingu ale nigdy nie miałam okazji spróbować. A szkoda bo wygląda na smaczny ☺
OdpowiedzUsuńNigdy czegoś podobnego nie próbowałam:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ten przepis, gdyż brzmi bardzo interesująco :-)
OdpowiedzUsuń