niedziela, 18 grudnia 2016

Matyjasy w zalewie octowej

Pyszne rybki w delikatnej zalewie octowej

1/2 kg Matyjasów
1 szklanka wody
2 łyżki octu
1 mała łyżeczka cukru
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
szczypta gorczycy
2 łyżki śmietany
 2 cebule duże

Cebule należy pokroić w piórka
Matyjasy wymoczyć w zimnej wodzie 15 minut
Wodę, ocet, cukier i przyprawy należy zagotować.
Gorącą zalewę wylać na pokrojoną cebulę.
Gdy cebula i zalewa będą zimne dodać Matyjasy i śmietanę.



8 komentarzy:

  1. Jak ja uwielbiam śledzie, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My ze śledzikami to się nie lubimy, oj nie lubimy :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja je lubię :-) Ciepło pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne śledzik :) Bardzo lubię śledzie, szczególnie w śmietanie. Na wigilii często pojawiają się śledzie :)
    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  5. Przysmak naszego taty :P Jakoś ostatnio nawet mamy ochotę na śledziki ;)

    OdpowiedzUsuń