W produkcję żywności zaangażowanych jest wiele firm i ludzi. Wkładają w to wiele pracy i pieniędzy. Co roku na świecie marnuje sie 1/3 żywności. Aby temu zapobiegać, małą rewolucję należy zacząć w naszych domach ;
1)Planowac z głową zakupy
2)Czytać daty ważności
3)Prawidłowo przechowywać żywność
Zanim wyrzucisz jedzenie, zastanów sie co z niego można zrobić.
Organizowane są kampanie mające na celu uświadomienie społeczeństwa w tej kwestii. Na portalu kulinarnym Smaker, zespół Interia zorganizował konkurs. Należało stworzyć danie z resztek. Brałam udział w tej akcjii i zostałam jedną z laureatek. Wygrał mój przepis ''makowe babki z białek''
Dzień wcześniej piekłam faworki i pozostało po pieczeniu pięć białek. Miałam jeszcze odrobinę maku w torebce, który leżał bo w tej ilości do niczego się nie nadawał. Wykorzystałam jeszcze do wypieku kilka małych jabłuszek, na które nie było chętnych. Zrobiłam bardzo smaczne dwie babeczki. Sami oceńcie, czy warto wyrzucać resztki ?
Składniki;
5 białek
5 łyżeczek cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
2 łyżki maku
wykonanie;
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier i miksować dalej. Następnie wsypać mąkę na przemian z olejem. Miksować jeszcze chwilę. Na końcu wsypać mak i wymieszać łyżką.
Pieczemy około 20 minut w 160* lub do suchego patyczka.
Jeżeli będą to podpieki do ciasta czas pieczenia jest krótszy.
Smaczne i lekkie babki, a do tego świąteczny mak. Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Prosty i łatwy, ale babeczki pewnie smakują wyśmienicie. :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu za miłe słowa :)
UsuńFajne babeczki :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
UsuńProste szybkie a zarazem eleganckie to mi się podoba:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNiezłe babeczki :) Ja co prawda zazwyczaj przyrządzam ciasta biszkoptowe, bo to moje ulubione ciasto, ale nigdy jeszcze nie robiłem babeczek z samych białek ;) Muszę koniecznie spróbować, ale bez maku :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Nie lubisz maku ? :)
UsuńJa bardzo uwielbiam mak ;)
UsuńŚwietny pomysł..zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńDzięki Bożenko :)
UsuńSuper pomysł na super szybkie babeczki :) a nadzienie z jabłek wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńTo dżem jabłkowo -dyniowy i polecam gorąco :)
UsuńBardzo fajny pomysł. Chętnie skorzystam :)
OdpowiedzUsuńPolecam Agnieszko :)
UsuńBardzo smakowite te baby. To nawet dobrze, że duże zawsze to więcej pyszności do zjedzenia :D
OdpowiedzUsuń:) dziękuję Patrycjo :)
UsuńAle śliczne! Ten mak w białym ciachu super wygląda :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i tak bardzo kuszące, że ma się ochotę natychmiast porwać chociaż jedną:)
OdpowiedzUsuń