środa, 14 grudnia 2016

Czekoladowy krantz

Jest to drożdżowe zawijane ciasto z masą czekoladową i z pokrojonymi daktylami. Po moich ostatnich warsztatach kulinarnych, na których piekliśmy krentza, postanowiłam powtórzyć przepis.
Na warsztatach pt. ''Wigilia wegańska'' tworzyliśmy wszystko związane z tematyką wegańską. Do ciasta zamiast mleka powinna być użyta woda. W moim jednak jest mleko, trochę zmodyfikowałam przepis.



300 g mąki + mąka do podsypania i wyrabiania
7 g suchych drożdży
2 łyżki cukru
szklanka ciepłego mleka
4 łyżki oliwy

250 g daktyli
3 łyżki kakao
ok. 1/2 szklanki wody

Daktyle trzeba przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą, tak aby przykryła owoce. Odstawić na godzinę.Odsączyć daktyle z wody i odsączyć w dłoniach. Włożyć do blendera i zmiksować, podczas tej czynności dodawać wodę i kakao.
 Do osobnej miski należy dać drożdże, mleko i cukier. Ja daję od razu całą szklankę mleka.
Zaczyn odstawić na 15 minut.
Po tym czasie należy dodać resztę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców.
Odstawić na 20 minut.
Następnie pognieść chwile ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości 5-6 mm.
Krem daktylowy rozprowadzić po całym cieście, uformować roladę.
Przykryć ją ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 175* i piec 30-40 minut.



smacznego :)


35 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda i jeszcze ta polewa na wierzchu mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. czym posmarowano wierzch?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na wierzchu jest czekolada mleczna z orzeszkami roztopiona w kąpieli wodnej.

      Usuń
  3. masa nie ma cukru? na pewno?

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciacho! Też kiedyś warszatowałam pt. "Wegańska Wigilia" :) A śledzie z boczniaków wtedy robiliście? Ja się nimi zachwycałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ładnie wyglądają. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/13/salatka-z-oscypkiem-melonem-i-oliwkami/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie! Częstuję się kawałkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo pysznie wygląda to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo nietypowo. Wygląda bardzo apetycznie Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za miłe komentarze 😆

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka rolada musi być pyszna, uwielbiam daktyle :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam daktyl, rolada brzmi bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak zawsze pyszności:) miłego dnia kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczna rolada, lubię daktyle więc myślę, że rolada by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, i tak mało cukru, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bajeczny! <3 Wygląda przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bardzo świątecznie. Super ciacho Małgosiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świąteczny wypiek i bardzo dekoracyjne ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam takie zawijańce! Z czekoladą wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przypomina mi całkiem roladę makową, którą bardzo zresztą uwielbiam. Ciasto wygląda tak pysznie, że aż z chęcią bym zjadł :)
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale świetne ciacho! Super pomysł z użyciem daktyli do masy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. I po co komu nutella, jak tu takie przysmaki :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaki piękny! Ślimaczki wyszły zacnie :D

    OdpowiedzUsuń