Na warsztatach pt. ''Wigilia wegańska'' tworzyliśmy wszystko związane z tematyką wegańską. Do ciasta zamiast mleka powinna być użyta woda. W moim jednak jest mleko, trochę zmodyfikowałam przepis.
300 g mąki + mąka do podsypania i wyrabiania
7 g suchych drożdży
2 łyżki cukru
szklanka ciepłego mleka
4 łyżki oliwy
250 g daktyli
3 łyżki kakao
ok. 1/2 szklanki wody
Daktyle trzeba przełożyć do miski i zalać ciepłą wodą, tak aby przykryła owoce. Odstawić na godzinę.Odsączyć daktyle z wody i odsączyć w dłoniach. Włożyć do blendera i zmiksować, podczas tej czynności dodawać wodę i kakao.
Do osobnej miski należy dać drożdże, mleko i cukier. Ja daję od razu całą szklankę mleka.
Zaczyn odstawić na 15 minut.
Po tym czasie należy dodać resztę mąki i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej.
Ciasto powinno być sprężyste i nie przywierać do palców.
Odstawić na 20 minut.
Następnie pognieść chwile ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości 5-6 mm.
Krem daktylowy rozprowadzić po całym cieście, uformować roladę.
Przykryć ją ściereczką i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Po tym czasie włożyć do piekarnika nagrzanego do 175* i piec 30-40 minut.
smacznego :)
ależ apetyczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda i jeszcze ta polewa na wierzchu mniam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Patrycjo 😆
Usuńczym posmarowano wierzch?
OdpowiedzUsuńNa wierzchu jest czekolada mleczna z orzeszkami roztopiona w kąpieli wodnej.
Usuńmasa nie ma cukru? na pewno?
OdpowiedzUsuńMasa nie ma cukru, daktyle są słodkie.
UsuńBardzo fajne ciacho! Też kiedyś warszatowałam pt. "Wegańska Wigilia" :) A śledzie z boczniaków wtedy robiliście? Ja się nimi zachwycałam :)
OdpowiedzUsuńJoasiu robiliśmy śledzie z boczniaków :)
UsuńBardzo ładnie wyglądają. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2016/12/13/salatka-z-oscypkiem-melonem-i-oliwkami/
Wygląda fantastycznie! Częstuję się kawałkiem ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńBardzo pysznie wygląda to ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😆
UsuńBardzo nietypowo. Wygląda bardzo apetycznie Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszko :)
UsuńDziękuję za miłe komentarze 😆
OdpowiedzUsuńTaka rolada musi być pyszna, uwielbiam daktyle :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam daktyl, rolada brzmi bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze pyszności:) miłego dnia kochana:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna rolada, lubię daktyle więc myślę, że rolada by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, i tak mało cukru, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda kochana :-)
OdpowiedzUsuńBajeczny! <3 Wygląda przeapetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo świątecznie. Super ciacho Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto !
OdpowiedzUsuńŚwiąteczny wypiek i bardzo dekoracyjne ciacho:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zawijańce! Z czekoladą wspaniały :)
OdpowiedzUsuńPrzypomina mi całkiem roladę makową, którą bardzo zresztą uwielbiam. Ciasto wygląda tak pysznie, że aż z chęcią bym zjadł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
Ale świetne ciacho! Super pomysł z użyciem daktyli do masy :)
OdpowiedzUsuńI po co komu nutella, jak tu takie przysmaki :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam!
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Ślimaczki wyszły zacnie :D
OdpowiedzUsuń