piątek, 9 lutego 2018

Ciasto bez pieczenia z amarantusem



Przepis na to ciasto jest bardzo mało pracochłonny i szybki w wykonaniu. Wystarczy 20 minut, aby delektować się pysznymi kawałkami. Jest to zmodyfikowany sposób na ciasto o nazwie Kinder Bueno. Tamta wersja jest dla mnie zdecydowanie za słodka.



CIASTO BEZ PIECZENIA Z AMARANTUSEM







Składniki na blachę o wymiarach 25/25;

500 ml. śmietanki 30 %
250 g. serka mascarpone
paczka słonych krakersów 180 g.
2 białe czekolady
1 gorzka i 1/2 mlecznej





















wykonanie;

Dno blachy wyłożyć krakersami

Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
250 ml śmietanki zmiksować na sztywno, do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i miksować na najniższych obrotach. Na koniec wlać ostudzoną białą czekoladę. Do tak przygotowanej masy wsypać 2 i 1/2 szklanki amarantusa.

Masę wyłożyć na krakersy.

Ponownie pookładać na wierzchu krakersy.

Czekoladę gorzką i połowę mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksować resztę śmietanki 30% i do ubitej wlać ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę.

Ciemną masą posmarować krakersy i posypać resztą amarantusa.


Smacznego.



18 komentarzy:

  1. Chętnie zrobię jak zajmuje tak mało czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to ciasto musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada przepysznie:)
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajowe ciacho! :) Zapisuję do zrobienia :) Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda. Idealne do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis :) Ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho wygląda pysznie, chętnie skosztowałbym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się ten przepis. Małgosiu, czy użyłaś amarantusa ekspandowanego?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smakowicie i tak niecodziennie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. porywam kawałek ciasta i przepis- bardzo lubię Kinder Bueno:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fantastyczny deser :) Do kawy w sam raz ;)

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń