niedziela, 10 maja 2020

Ciasto czekoladowe ze słonym masłem orzechowym i bananami


CIASTO CZEKOLADOWE ZE SŁONYM MASŁEM ORZECHOWYM I BANANAMI



Składniki na ciasto czekoladowe;

W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia.

Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).

Formę o średnicy 21 – 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 º C przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.

Krem orzechowy:
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 g masła orzechowego solonego, w temperaturze pokojowej
  • 30 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować używając mieszającej (nie ubijającej) końcówki miksera.
Powstały krem podzielić na 3 równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu.

Dodatkowo:

  • ​2/3 szklanki dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
  • 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały)
  • orzeszki ziemne do dekoracji

  • pół szklanki ponczu: 

  • likier kawowy wymieszany z wodą w proporcji pół na pół
  • kilka pokruszonych krakersów wymieszanych z pokruszonym czekoladowym ciastem
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć połową pozostałego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego, ułożyć banany. Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć okruszkami, przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować orzeszkami ziemnymi.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego.



11 komentarzy:

  1. chyba się jednak skuszę na zrobienie kwarantannowej masy :D jeżuniu, masło orzechowe <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż się głodna zrobiłam. 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto!
    Wczoraj upiekłam murzynka. Zastanawiałam się, czy "nie podrasować" go jakąś masą. Myślę, że krem orzechowy z Twojego przepisu byłby idealny. No i kwaskowy dżem. Rewelacyjne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się wspaniale. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszne musiało być to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie ❤ aż ślinka cieknie 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi pysznie :) Chętnie bym zjadła kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń