SZARLOTKA
Szarlotka to typowo jesienne ciasto. Najprostszy przepis na nią i polecam każdemu. Poradzą sobie z nią nawet osoby, które rzadko pieką. Jest pyszna. Upieczona na mące pszennej. Najlepsze do niej są szare renety. To twarde i kwaśne jabłka, które podczas pieczenia nie puszczają soku i dzięki temu ciasto jest doskonale upieczone od spodu.
Przepis;
Rozmiar formy 25/25
200 g. masła
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki esencji waniliowej
3 płaskie szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
5 dużych jabłek szarej renety
1 łyżka cynamonu
cukier puder do posypania ciasta
Masło roztopić, następnie lekko przestudzić. Wsypać cukier, wlać esencję waniliową, wbić jajko. Wymieszać łyżką i stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać ręką, ma powstać zwarta całość, którą trzeba podzielić na dwie części. Jedną część owijamy we folię i wkładamy do zamrażarki, druga wylepiamy dno formy do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Jabłka opieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z cynamonem. Wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy zamrożoną część ciasta.
Pieczemy 40 minut w 170*
Przez pierwsze 20 minut pieczemy góra dół, następnie tylko dół.
Smacznego.
Dawno nie jadłam takiej aromatycznej szarlotki.
OdpowiedzUsuńJesienią szarlotka bardzo często gości na moim stole.
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńUwielbiam:))))wygląda przepysznie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda super . Piekę podobną. Najważniejsze jest właśnie gatunek jabłek . Pozdrawiam cieplutko ☘️🍄☘️🍄☘️🍄☘️🍄☘️🍄☘️🍄☘️🍄
OdpowiedzUsuńJest to moje ulubione ciasto, cynamon i wanilia to dla mnie podstawa :-)
OdpowiedzUsuńO tak, szarlotka zawsze kojarzy się z jesienią :)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to chyba najczęściej pieczone przeze mnie jesienne ciasto. Jabłka przesmażam i pakuję do litrowych słoików, więc jabłecznikiem raczymy się także poza sezonem jesiennym.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:)
Cudowna szarlotka! <3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się obłędnie smacznie :)
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń