niedziela, 31 stycznia 2021

Sernik cytrynowy na zimno

 

SERNIK WANILIOWY

Z GALARETKĄ CYTRYNOWĄ

 NA ZIMNO





Smaczny, łatwy w przygotowaniu serniczek, na spodzie z ciastek owsianych pełnoziarnistych. Idealny do filiżanki kawy. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm.

Składniki na spód;

200 g. ciastek pełnoziarnistych
1/3 kostki masła
2 łyżki kakao

Masa serowa;

1 kg. sera z wiaderka dobrej jakości 
3 łyżki żelatyny
1 szklanka cukru pudru +  1/2 szklanki wody
1 łyżeczka pasty waniliowej
zimna woda w takiej ilości, aby zakryła żelatynę

wierzch;

dwie galaretki cytrynowe

Masło należy roztopić, wsypać zmiażdżone ciasteczka i kakao. Wymieszać i wyłożyć dno tortownicy, dobrze docisnąć i odstawić w chłodne miejsce.
Ser należy zmiksować, do cukru pudru wlać zimną wodę i dodać do sera. Do osobnego kubka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą, w takiej ilości, aby tylko zakryła ją, Żelatyna napęcznieje, trwa to ok. pięć minut. Po tym czasie wlać wrzątek, niewiele, tylko tyle aby ją zakryło. Wymieszać łyżką, aż żelatyna się rozpuści i dodać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować mikserem. Następnie wyłożyć na spód z ciastek. Ponownie odstawić w chłodne miejsce.

Na wierzch ciasta wylać przestudzone galaretki.

Smacznego.



4 komentarze:

  1. Narobiłaś mi wielkiej ochoty:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie prezentuje się Twój serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. O taki serniczek musi być pyszny i orzeźwiający :)

    OdpowiedzUsuń