sobota, 9 stycznia 2021

Pasztet tradycyjny


 PASZTET

TRADYCYJNY



Smaczny tradycyjny pasztet, jest miękki, doskonały do smarowania pieczywa.

Składniki;

500 g. mięsa wieprzowego najlepsza jest łopatka
500 g. mięsa drobiowego
4 jaja
400 g. wątróbki drobiowej
3 cebule
1 marchew
2 szklanki mleka
3 bułki pszenne typu kajzerki
sól, pieprz czarny świeżo mielony
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

Cebulę pokroić na krążki, położyć na mięsie, dodać wodę, przyprawy, marchew i gotować, aż zmięknie.
Liść laurowy usunąć, mięso przestudzić i wszystko zmielić. Wątróbkę sparzyć i zostawić we wrzątku ok. trzy minuty. Zmielić ją razem z mięsem. Bułki namoczyć w mleku. 
Jaja rozbić trzepaczką dodać do chłodnej papki z mięsa, oraz namoczone w mleku bułki. 

Przygotować dwie foremki do pieczenia o długości 30 cm. wyłożyć je papierem.

Pasztety piec godzinę w 180*

Smacznego.



2 komentarze: