SUPER PIERNIK
Zawsze nazywam go ''Super'' gdyż na prawdę taki jest. Pod względem smakowym i łatwością przygotowania. Piernik jest wilgotny, pachnący i odpowiednio słodki. Im starszy, tym lepszy. Jednak nie do przesady z tym ''starszy''. Nigdy nie poleży po upieczeniu zbyt długo. Pierniki mają to do siebie, że odpowiednio przechowywane, zachowują smak i świeżość nawet przez dwa tygodnie.
Składniki na formę 25/30
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
150 g. masła
1 szklanka wody
60 g. przyprawy do piernika
850 g. mąki pszennej
2 kopiate łyżeczki sody
3 duże łyżki miodu
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 jaj
rodzynki ilość w/g uznania
a do dekoracji migdały, śliwki suszone i co tylko chcesz
Sposób wykonania;
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i miodem. Dodać pozostałe składniki, czyli przyprawę do piernika, mleko, wodę, przesianą mąkę ze sodą i kakao. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem. Na końcu wsypać wypłukane i odsączone rodzynki.
Piec w 170* - 60 minut. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po upływie godziny można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka czy jest już upieczone.
Smacznego.
Wygląda też super:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNa razie ciast mam dość ale za jakiś tydzień na pewno wypróbuję przepis uwielbia takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńAż ślinka mi leci! Wygląda bardzo apetycznie! Życzę Ci wszystkiego najlepszego na Nadchodzący Nowy Rok :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki, to u mnie obowiązkowe ciasto na święta :)
OdpowiedzUsuńKocham pierniki :)
OdpowiedzUsuńTwój prezentuje się cudnie :)
Uwielbiam pierniki :-)
OdpowiedzUsuńPyszny piernik :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2021!
Uwielbiam pierniki ❤
OdpowiedzUsuń