poniedziałek, 28 grudnia 2020

Super Piernik



  SUPER PIERNIK



Zawsze nazywam go ''Super'' gdyż na prawdę taki jest. Pod względem smakowym i łatwością przygotowania. Piernik jest wilgotny, pachnący i odpowiednio słodki. Im starszy, tym lepszy. Jednak nie do przesady z tym ''starszy''. Nigdy nie poleży po upieczeniu zbyt długo. Pierniki mają to do siebie, że odpowiednio przechowywane, zachowują smak i świeżość nawet przez dwa tygodnie.

Składniki na formę 25/30

1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
150 g. masła
1 szklanka wody
60 g. przyprawy do piernika
850 g. mąki pszennej
2 kopiate łyżeczki sody
3 duże łyżki miodu
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 jaj
rodzynki ilość w/g uznania
a do dekoracji migdały, śliwki suszone i co tylko chcesz

Sposób wykonania;

Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i miodem. Dodać pozostałe składniki, czyli przyprawę do piernika, mleko, wodę, przesianą mąkę ze sodą i kakao. Białka ubić na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem. Na końcu wsypać wypłukane i odsączone rodzynki.

Piec w 170* - 60 minut. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika. Po upływie godziny można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka czy jest już upieczone.

Smacznego.







10 komentarzy:

  1. Wygląda też super:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Na razie ciast mam dość ale za jakiś tydzień na pewno wypróbuję przepis uwielbia takie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka mi leci! Wygląda bardzo apetycznie! Życzę Ci wszystkiego najlepszego na Nadchodzący Nowy Rok :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierniki, to u mnie obowiązkowe ciasto na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pierniki :)
    Twój prezentuje się cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności!
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2021!

    OdpowiedzUsuń