niedziela, 6 grudnia 2020

Domowa czekolada z żelkami

 

 DOMOWA CZEKOLADA Z ŻELKAMI




Czekolada domowa z żelkami, rodzynkami i pokruszonym i orzeszkami ziemnymi. Bardzo lubię czekoladę studencką, raczej lubiłam. Jest ona przesłodzona, jak większość czekolad na rynku.
Domowy wyrób można dostosować do swoich smaków i dodać mniej cukru, nie traci przez to na walorach smakowych, polecam gorąco.

Składniki;

250 g. mleka granulowanego
5 łyżek kakao
1/2 kostki masła
2/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
100 g. żelków
1/3 szklanki rodzynek


Żelki pokroić na kawałki, rodzynki wypłukać we wrzątku, orzeszki zetrzeć na drobnej tarce.
Wodę podgrzać z masłem, wsypać cukier i mleko. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kakao i esencję waniliową.
Do przestudzonej  masy wrzucić żelki, rodzynki i orzeszki, trochę zostawić do dekoracji.
Przygotować formę 20/20, jednak może być inna to nie ma znaczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć czekoladę, wyrównać i odstawić w chłodne miejsce, do wystygnięcia.

Smacznego życzę.





16 komentarzy:

  1. Oj zjadłabym takie pyszności. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. O nie a ja ograniczam słodycze a tu takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowa czekolada domowa.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ograniczam, więc musze odmówić.. ale kusi kusi!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie pyszności! Jako zdeklarowany czekoladożerca muszę wypróbować Twój przepis:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze z Czech albo Słowacji przywoziliśmy zapasy czekolady Studenskiej. Pychota. Teraz w naszych marketach też można ją kupić.
    Czekolady z żalkami jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super :) Uwielbiam domowe wypieki jak i inne wyroby :)

    OdpowiedzUsuń