DOMOWA CZEKOLADA Z ŻELKAMI
Czekolada domowa z żelkami, rodzynkami i pokruszonym i orzeszkami ziemnymi. Bardzo lubię czekoladę studencką, raczej lubiłam. Jest ona przesłodzona, jak większość czekolad na rynku.
Domowy wyrób można dostosować do swoich smaków i dodać mniej cukru, nie traci przez to na walorach smakowych, polecam gorąco.
Składniki;
250 g. mleka granulowanego
5 łyżek kakao
1/2 kostki masła
2/3 szklanki wody
1 szklanka cukru
100 g. żelków
1/3 szklanki rodzynek
2 łyżki orzeszków ziemnych
1 łyżka pasty waniliowej
Żelki pokroić na kawałki, rodzynki wypłukać we wrzątku, orzeszki zetrzeć na drobnej tarce.
Wodę podgrzać z masłem, wsypać cukier i mleko. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kakao i esencję waniliową.
Do przestudzonej masy wrzucić żelki, rodzynki i orzeszki, trochę zostawić do dekoracji.
Przygotować formę 20/20, jednak może być inna to nie ma znaczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć czekoladę, wyrównać i odstawić w chłodne miejsce, do wystygnięcia.
Smacznego życzę.
Oj zjadłabym takie pyszności. 😊
OdpowiedzUsuńpyszności :-)
OdpowiedzUsuńO nie a ja ograniczam słodycze a tu takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńPyszności w sam raz na święta:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowa czekolada domowa.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ja ograniczam, więc musze odmówić.. ale kusi kusi!!
OdpowiedzUsuńNiebo dla podniebienia! <3
OdpowiedzUsuńJakie pyszności! Jako zdeklarowany czekoladożerca muszę wypróbować Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Mniam, ale fajna.:)
OdpowiedzUsuńale mi smaka zrobiłaś
OdpowiedzUsuńZawsze z Czech albo Słowacji przywoziliśmy zapasy czekolady Studenskiej. Pychota. Teraz w naszych marketach też można ją kupić.
OdpowiedzUsuńCzekolady z żalkami jeszcze nie jadłam. Ciekawy przepis:)
Czekolada na wypasie :-) Smaczna
OdpowiedzUsuńCoś pysznego :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńAle super :) Uwielbiam domowe wypieki jak i inne wyroby :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuń