sobota, 19 grudnia 2020

USZKA Z GRZYBAMI



 USZKA Z GRZYBAMI


Uszka z leśnymi grzybami. W moim domu nie ma bez nich Świąt i barszczu wigilijnego. 

Składniki na uszka;

Ciasto;

1/2 kg mąki pszennej

wrzątek

Mąkę należy przesiać, zrobić dołek i wlewać stopniowo wrzątek. Zagnieść ciasto. Ciasto jest gładkie i jedwabiste w dotyku.

Przed wykonaniem ciasta na uszka, wcześniej przygotowałam grzyby.

3/4 litrowego słoika suszonych grzybów leśnych, wypłukać na sitku. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, aż napęcznieją. 

Następnie zagotować z liściem, zielem angielskim, dodać sól i pieprz.

Zmielić. 

Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Nakładać małą łyżeczką farsz i zlepić uszka w tradycyjny sposób.

Mrożę surowe, rozkładam na tacce, gdy stwardnieją wkładam do pojemnika.

 Smacznego Świętowania :)



9 komentarzy:

  1. Właśnie dziś będę lepiła uszka i pierogi. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w tym roku nie kleję uszek:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uszka i pierogi zawsze lepię w Wigilię. Farsz przygotowuję dzień wcześniej.
    Mąkę też zaparzam wrzątkiem, ale dodaję jeszcze łyżkę masła.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham domowe uszka :) Moja babcia kiedyś robiła najlepsze uszka na świecie :) Teraz kmmoja siostra właśnie takie robi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne Małgosiu. Życzę ci kochana wesołych i spokojnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, uszka to moje ulubione danie na wigilię :)
    PS. Dodaję Twój blog do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu!
    Tobie i Twoim bliskim życzę aby ten radosny czas dodał nam otuchy i wiary! No i miłości, bo bez niej nic nie istnieje! Ciepła i radości, wspaniałych prezentów od Dzieciątka i suto zastawionego stołu postnymi pokarmami i oczywiście duchowych przeżyć.
    Wesołych ŚWIĄT!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo apetycznie! Takie domowe uszka są najlepsze :) Życzę Ci zdrowych, spokojnych, pełnych radości świąt!

    OdpowiedzUsuń