USZKA Z GRZYBAMI
Uszka z leśnymi grzybami. W moim domu nie ma bez nich Świąt i barszczu wigilijnego.
Składniki na uszka;
Ciasto;
1/2 kg mąki pszennej
wrzątek
Mąkę należy przesiać, zrobić dołek i wlewać stopniowo wrzątek. Zagnieść ciasto. Ciasto jest gładkie i jedwabiste w dotyku.
Przed wykonaniem ciasta na uszka, wcześniej przygotowałam grzyby.
3/4 litrowego słoika suszonych grzybów leśnych, wypłukać na sitku. Następnie zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, aż napęcznieją.
Następnie zagotować z liściem, zielem angielskim, dodać sól i pieprz.
Zmielić.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko. Nakładać małą łyżeczką farsz i zlepić uszka w tradycyjny sposób.
Mrożę surowe, rozkładam na tacce, gdy stwardnieją wkładam do pojemnika.
Smacznego Świętowania :)
Właśnie dziś będę lepiła uszka i pierogi. 😊
OdpowiedzUsuńJa w tym roku nie kleję uszek:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńUszka i pierogi zawsze lepię w Wigilię. Farsz przygotowuję dzień wcześniej.
OdpowiedzUsuńMąkę też zaparzam wrzątkiem, ale dodaję jeszcze łyżkę masła.
Pozdrawiam:)
Kocham domowe uszka :) Moja babcia kiedyś robiła najlepsze uszka na świecie :) Teraz kmmoja siostra właśnie takie robi :)
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze. 😊😋
OdpowiedzUsuńCudne Małgosiu. Życzę ci kochana wesołych i spokojnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńPycha, uszka to moje ulubione danie na wigilię :)
OdpowiedzUsuńPS. Dodaję Twój blog do obserwowanych :)
Małgosiu!
OdpowiedzUsuńTobie i Twoim bliskim życzę aby ten radosny czas dodał nam otuchy i wiary! No i miłości, bo bez niej nic nie istnieje! Ciepła i radości, wspaniałych prezentów od Dzieciątka i suto zastawionego stołu postnymi pokarmami i oczywiście duchowych przeżyć.
Wesołych ŚWIĄT!
Wyglądają bardzo apetycznie! Takie domowe uszka są najlepsze :) Życzę Ci zdrowych, spokojnych, pełnych radości świąt!
OdpowiedzUsuń