PIECZONY BAKŁAŻAN
Smaczne i ekspresowe danie. Wystarczy wcześniej ugotować ryż, nadziać bakłażany, umieścić w piekarniku, a następnie cieszyć się ich pysznym smakiem. Gorąco polecam.
Przygotuj;
6 bakłażanów
200 g. sera łatwo topliwego
200 g. ugotowanego ryżu jaśminowego
2 surowe papryki
6 pieczarek
dużą cebulę
Fasolkę szparagową
łyżka czosnku granulowanego
3 łyżki oliwki do smażenia
Przygotowanie;
Ryż należy ugotować al dente. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki , doprawić solą i pieprzem i smażyć na oliwce. Dołożyć fasolkę szparagową, czosnek granulowany. Wszystko razem dusić pod przykryciem.
Bakłażany przeciąć na połówki, lekko wydrążyć środki, posolić i posmarować oliwką. Nałożyć farsz i piec w piekarniku w 180* przez 20 minut. Po tym czasie posypać startym serem i w dalszym ciągu piec już tylko przez pięć minut. Wyłączyć grzanie, bakłażany potrzymać jeszcze w piekarniku ok. 5 minut.
Polecam piec w naczyniu żaroodpornym lub w zwykłej formie prostokątnej do pieczenia. Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Danie piecze się w swoim naturalnym sosie, z bakłażana i warzyw.
Smacznego.
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis kochana.
OdpowiedzUsuńŚwietne bezmięsne danie. Ostatnio robiłam paprykę nadziewaną risottem pieczarkowym.
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na bezmięsne danie! Pysznie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuń