czwartek, 13 maja 2021

Pieczony bakłażan


 PIECZONY BAKŁAŻAN


Smaczne i ekspresowe danie. Wystarczy wcześniej ugotować ryż, nadziać bakłażany, umieścić w piekarniku, a następnie cieszyć się ich pysznym smakiem. Gorąco polecam.

Przygotuj;

6 bakłażanów

200 g. sera łatwo topliwego

200 g. ugotowanego ryżu jaśminowego

2 surowe papryki

6 pieczarek

dużą cebulę 

Fasolkę szparagową

sól

pieprz

łyżka czosnku granulowanego

3 łyżki oliwki do smażenia 

Przygotowanie;

Ryż należy ugotować al dente. Cebulę i papryki pokroić w kostkę, dodać pieczarki pokrojone w plasterki , doprawić solą i pieprzem i smażyć na oliwce. Dołożyć fasolkę szparagową, czosnek granulowany. Wszystko razem dusić pod przykryciem.

Bakłażany przeciąć na połówki, lekko wydrążyć środki, posolić i posmarować oliwką. Nałożyć farsz i piec w piekarniku w 180* przez 20 minut. Po tym czasie posypać startym serem i w dalszym ciągu piec już tylko przez pięć minut. Wyłączyć grzanie, bakłażany potrzymać jeszcze w piekarniku ok. 5 minut. 

Polecam piec w naczyniu żaroodpornym lub w zwykłej formie prostokątnej do pieczenia. Dno formy należy wyłożyć papierem do pieczenia. Danie piecze się w swoim naturalnym sosie, z bakłażana i warzyw.

Smacznego.





3 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis kochana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne bezmięsne danie. Ostatnio robiłam paprykę nadziewaną risottem pieczarkowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała propozycja na bezmięsne danie! Pysznie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń